sexuella trakasserier inom Försvarsmakten

Skriftlig fråga 2002/03:937 av Jóhannesson, Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2003-05-15
Inlämnad
2003-05-15
Svar anmält
2003-05-21
Besvarad
2003-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga 2002/03:937

av Berit Jóhannesson (v) till försvarsminister Leni Björklund om sexuella trakasserier inom Försvarsmakten

Sexuella trakasserier är ett allvarligt problem på många arbetsplatser i Sverige. När det gäller Försvarsmakten har arbetet mot sexuella trakasserier och utbildning i vad sexuella trakasserier innebär påbörjats. Trots uttalanden från såväl högsta militärledningen och regeringen om vikten av att Försvarsmakten bekämpar och på sikt får bort sexuella trakasserier i organisationen, finns ännu mycket kvar att göra.

I budgetpropositionen för år 2003 finns att läsa att lokala handlingsplaner mot sexuella trakasserier endast tagits fram vid 27 av de 63 olika enheterna inom Försvarsmakten som fått uppgift att ta fram sådan. Något som jag anser är ett för klent resultat.

Jag vill med anledning av detta fråga försvarsministern Leni Björklund:

Vad avser ministern att göra för att förmå Försvarsmakten att påskynda det påbörjade arbetet mot sexuella trakasserier?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:937 besvarad av

den 21 maj

Svar på fråga 2002/03:937 om sexuella trakasserier inom Försvarsmakten

Försvarsminister Leni Björklund

Berit Jóhannesson har frågat mig vad jag avser att göra för att påskynda det påbörjade arbetet mot sexuella trakasserier inom Försvarsmakten.

Inledningsvis vill jag framhålla att jag delar Berit Jóhannessons starka intresse för detta viktiga område. Ingen inom Försvarsmakten ska behöva utsättas för trakasserier på grund av kön, vilket förhoppningsvis framgått såväl av mitt svar på Claes Västertegs fråga om sexuella trakasserier den 5 februari 2003 som vid den efterföljande interpellationsdebatten den 13 februari 2003.

Det är riktigt att det år 2001 hade tagits fram lokala handlingsplaner mot sexuella trakasserier vid 27 av de 63 olika enheter inom Försvarsmakten som fått uppgiften. Jag håller med om att det var ett klent resultat. Vid utgången av 2002 hade en viss förbättring skett. Då hade ytterligare elva enheter utbildat all sin personal och tagit fram handlingsplaner.

Regeringen har varit tydlig i sina ambitioner att verka för en ökad jämställdhet inom alla politikområden, inte minst vad gäller förbättrad arbetsmiljö för kvinnor inom försvaret. Försvarsmakten fick regeringens uppdrag att genomföra de förändringar i myndighetens personalförsörjningssystem som redovisats i propositionen Fortsatt förnyelse av totalförsvaret (2001/02:10). En av de punkter som särskilt lyftes fram i uppdraget var behovet av att förebygga trakasserier. Dessutom ingick det i myndighetens arbete att beakta vad Försvarsutskottet anfört i personalfrågorna enligt betänkande 2001/02:FöU7.

Vid Försvarsmaktens återrapportering av arbetet framkommer att myndigheten under 2002 och 2003 har fortsatt den utbildning av rådgivare mot sexuella trakasserier som av besparingsskäl hade dragits in under 2001. Därutöver har de kontinuerliga utbildningarna som riktar sig till både värnpliktiga och anställda fortsatt. För perioden 2004@2006 har Försvarsmakten ställt fortsatta krav på den lokala nivån avseende såväl rapportering av sexuella trakasserier som förebyggande utbildning. Inom kort bör även Försvarsmakten redovisa en analys av en ny enkät som genomförts för att kartlägga förekomsten av sexuella trakasserier. Myndigheten har konstaterat att denna analys kommer att ligga till grund för eventuella ytterligare åtgärder.

Mot bakgrund av ovanstående ser jag inga skäl att i dag vidtaga några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.