Sexköpslagen

Skriftlig fråga 2005/06:1175 av Ahlqvist, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-10
Anmäld
2006-03-10
Besvarad
2006-03-15
Svar anmält
2006-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 mars

Fråga 2005/06:1175 av Birgitta Ahlqvist (s) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Sexköpslagen

Sexköpslagen gäller utomlands endast för de militärer eller poliser som är stationerade i fredsbevarande styrkor samt tull- och kustbevakningstjänstemän om de gör gränsöverskridande arbetsuppgifter.

Men man kan också döma en svensk medborgare som köper sexuella tjänster utomlands, om landet där köpet sker också har kriminaliserat köp av sådana tjänster. Det innebär så kallad dubbel straffbarhet.

Det finns dock vissa brott i svensk lag där den dubbla straffbarheten slopats. Ett exempel är när man åker utomlands för att sexuellt utnyttja barn. I det fallet räcker det med att brottet är kriminaliserat här hemma för att man ska kunna dömas här. Naturligtvis måste landets polis arrestera personen som köpt sex av en minderårig och meddela svensk polis.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att slopa den dubbla straffbarheten för köp av alla typer av sexuella tjänster?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1175 besvarad av

den 15 mars

Svar på fråga 2005/06:1175 om sexköpslagen

Justitieminister Thomas Bodström

Birgitta Ahlqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att slopa den dubbla straffbarheten för köp av alla typer av sexuella tjänster.

Svenska domstolar har en formellt sett mycket vidsträckt behörighet att döma också över brott som har begåtts utomlands. För svenska medborgare som begått brott utomlands begränsas behörigheten som huvudregel av bestämmelser om dubbel straffbarhet, vilket innebär att gärningen ska vara straffbar såväl i Sverige som i det land där den begicks. Frågan om att ta bort kravet på dubbel straffbarhet har övervägts i samband med behandlingen av Sexualbrottskommitténs betänkande. Genom den nya sexualbrottslagstiftningen togs kravet på dubbel straffbarhet bort för flertalet sexualbrott mot barn. Frågan har alltså helt nyligen övervägts och riksdagen gjorde ingen annan bedömning.

Straffrättsliga åtgärder är viktiga för att markera hur allvarligt samhället ser på vissa gärningar. Enligt min uppfattning måste emellertid arbetet med att motverka sexuellt utnyttjande av kvinnor och barn fortgå i ett betydligt bredare perspektiv. Det bör understrykas att Sverige i olika internationella sammanhang aktivt har agerat för och fört fram dessa frågor, bland annat för att fler länder ska ta efter vårt förbud mot köp av sexuella tjänster. Jag är själv mycket engagerad i det arbetet och har nyligen tagit upp frågan om människohandel för sexuella ändamål och prostitution i samband med fotbolls-VM till diskussion med mina kolleger inom Europeiska unionen. Syftet är att få till stånd en fördjupad diskussion vid rådsmötet den 27@28 april och att rådet ska kunna komma överens om att förbättra samarbetet mot människohandel i samband med större internationella sportevenemang. Inte minst kommer jag att föra fram förslag om att förebygga människohandel i dessa sammanhang. Detta innefattar bland annat stöd till kampanjer och ett förbättrat polissamarbete inför och under ett evenemang. Det är också viktigt att det finns en beredskap att ta hand om brottsoffer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.