Sex- och samlevnadsundervisningen

Skriftlig fråga 2007/08:716 av Dinamarca, Rossana (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-06
Anmäld
2008-02-12
Besvarad
2008-02-13
Svar anmält
2008-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 februari

Fråga

2007/08:716 Sex- och samlevnadsundervisningen

av Rossana Dinamarca (v)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

I en rapport från Socialstyrelsen framkommer oroande signaler om att spridningen av hiv åter ökar. Många unga tycker att det är en ”icke-fråga”, inser inte sjukdomens allvar och utsätter sig för större risker. Tillgången till bromsmediciner gör att sjukdomen inte längre ses som ett dödshot och kunskaperna om smittoriskerna har minskat. Missuppfattningen att hiv och aids är något som bara drabbar särskilda riskgrupper är utbredd. Ett sätt att motverka spridningen av hiv är bättre kunskaper hos unga. Därför måste sex- och samlevnadsundervisningen i grund- och gymnasieskolan förbättras.

Sex- och samlevnadsundervisningen i skolorna varierar både till omfattning och innehåll och enligt den kvalitetsgranskning som Skolverket genomförde 1999 råder det inte likvärdiga förhållanden. En orsak är bristen på tydliga nationella mål. Skolverket fick därför 2005 ett regeringsuppdrag att genomföra en översyn av grund- och gymnasieskolans kursplaner med avseende på sex och samlevnad. Under 2006 redovisade Skolverket uppdraget och gav förslag till nya och förtydligade mål i kursplanerna för biologi, idrott och hälsa med flera ämnen.

Därefter har ingenting hänt trots att samtliga partier som ingår i regeringen i riksdagsmotioner har föreslagit att sex- och samlevnadsundervisningen behöver stärkas.

Jag vill därför fråga utbildningsminister Jan Björklund:

Avser ministern att ta initiativ till förändring av grund- och gymnasieskolans kursplaner med avseende på sex och samlevnad?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:716 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 13 februari

Svar på fråga

2007/08:716 Sex- och samlevnadsundervisningen

Utbildningsminister Jan Björklund

Rossana Dinamarca har frågat mig om jag avser att ta initiativ till förändring av grund- och gymnasieskolans kursplaner med avseende på sex och samlevnad.

Frågor kring sexualitet, relationer och synen på kvinnor och män angår alla och är inte något skolan ensam kan lösa. Att föräldrar tar sitt ansvar för att förmedla sunda värderingar till sina barn är förstås avgörande. Skolan har dock en viktig uppgift i att utifrån sitt värdegrunds- och kunskapsuppdrag ge alla elever, oavsett kön, etnicitet eller bakgrund, kunskaper och möjligheter att diskutera frågor och värderingar kring sex, relationer och jämställdhet. Det är angeläget att uppmuntra etisk reflexion, ansvarstagande och respekt för sig själv och andra.

Enligt 1994 års läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94) ska ämnesövergripande kunskapsområden, till exempel sex och samlevnad, integreras i undervisningen i olika ämnen. Av 1994 års läroplan för de frivilliga skolformerna (Lpf 94) framgår att rektor i gymnasieskolan har ett särskilt ansvar för att eleverna får kunskaper om sex och samlevnad.

Orsakerna till de kvalitetsbrister som tidigare har påpekats av Skolverket kommer att åtgärdas, till exempel brister i den pedagogiska ledningen och otydliga styrdokument. Som exempel kan nämnas att förslaget till en ny rektorsutbildning för närvarande bereds inom Regeringskansliet.

Styrdokumenten för både grund- och gymnasieskolan kommer också att ses över. En särskild utredare har haft i uppdrag att se över hur mål- och uppföljningssystemen för grundskolan och motsvarande skolformer kan stärkas och utvecklas för att kvaliteten i utbildningen ska bli bättre. I utredarens betänkande (SOU 2007:28) föreslås bland annat en ny kursplane- och läroplansstruktur. Regeringen avser att återkomma med en proposition till riksdagen under 2008. Därefter kommer nya kursplaner för grundskolan att behöva utarbetas. Gymnasieutredningen (U 2007:01) har i uppdrag att lämna förslag till en reformerad gymnasieskola senast den 31 mars 2008. Utredningens förslag väntas medföra en översyn även av gymnasieskolans kursplaner.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.