senapsodling

Skriftlig fråga 1997/98:464 av Daléus, Lennart (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-02-19
Anmäld
1998-03-02
Besvarad
1998-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:464 av Lennart Daléus (c) till jordbruksministern om senapsodling

Utveckling av länen och bevarande av ett öppet och levande landskap är frågor som ligger Centerpartiet nära. En regional balans med möjlighet till arbetstillfällen och företagande även i glesare befolkade delar ser vi som ett självklart mål.

Odling av senap på Gotland har en lång kulturhistorisk bakgrund som går tillbaka till 1800-talet. Senapsodlingen kan få regional betydelse för Gotland och ge sysselsättning för lantbruksföretagare. Odlande av senap är unikt inom EU, som utan gotländsk och inomeuropeisk produktion behöver importera från Canada.

Det vore mycket välkommet att uppnå stöd från den gemensamma jordbrukspolitiken i EU för utvecklande av den regionalt och kulturellt betydelsefulla senapsodlingen.

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att stödja senapsodling på Gotland?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:464 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:464 om senapsodling
    Jordbruksminister Annika Åhnberg

Lennart Daléus har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att stödja senapsodling på Gotland.

För de lantbrukare som anser att senap är en intressant nischgröda, finns ett hinder i de varierande ekonomiska förutsättningarna som marknadsregleringen skapar för olika grödor. Enligt min mening bör lantbrukarens val av gröda styras av marknaden och inte av stödsystemen.

Inom den nuvarande gemensamma jordbrukspolitiken ges inget stöd till odling av senap. För att möjliggöra ett sådant stöd skulle därför en ny marknadsordning behöva införas. Det långsiktiga målet för regeringen är i stället att verka för en avveckling av de nuvarande marknadsordningarna. Jag anser det därför inte vara önskvärt att ytterligare försöka öka omfattningen av dessa regleringar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.