sen abort vid lättare funktionshinder

Skriftlig fråga 2000/01:1219 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-11
Besvarad
2001-05-22
Anmäld
2001-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga 2000/01:1219

av Tuve Skånberg (kd) till socialminister Lars Engqvist om sen abort vid lättare funktionshinder

Enligt medierna har ett foster i fjärde eller femte graviditetsmånaden aborterats i Danmark enbart på grund av att det väntade barnet haft en dubbelsidig läpp- och gomspalt. Missbildningen kan opereras med gott resultat vad gäller såväl utseende som tal. Enligt professor Marc Bygdeman vid Socialstyrelsens rättsliga råd, som handlägger ansökningar om aborter efter vecka 18, är det tänkbart att en sådan abort skulle ha beviljats i Sverige också, om inte barnet skulle kunnat tänkas "fungera någorlunda normalt". Svensk abortlagstiftning medger bara abort efter vecka 18 om "synnerliga skäl" föreligger. Om ett lättare funktionshinder, som dessutom är möjligt att operera, bedöms som tillräckligt skäl innebär det en människosyn där abort accepteras om det väntade barnet inte är perfekt i alla avseenden.

Är socialministern beredd att vidta åtgärder så att en opererbar åkomma som läpp- och gomspalt aldrig ska kunna vara ensamt skäl för att bevilja en abort?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1219 besvarad av

den 23 maj

Svar på fråga 2000/01:1219 om sen abort vid lättare funktionshinder

Socialminister Lars Engqvist

Tuve Skånberg har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder så att en opererbar åkomma som läpp- och gomspalt aldrig ska kunna vara ensamt skäl för att bevilja abort.

Efter utgången av 18:e graviditetsveckan får abort endast ske om Socialstyrelsen lämnar tillstånd till det. Tillstånd får lämnas endast om det finns synnerliga skäl till abort. Socialstyrelsens rättsliga råd fattar beslut efter prövning av varje enskilt fall.

Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 1989:6) om tillämpning av abortlagen innehåller en utförlig redogörelse av vad som bör ligga till grund för rättsliga rådets bedömning.

Vad som ska anses som synnerliga skäl åligger således rättsliga rådet att i det enskilda fallet avgöra.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.