Till innehåll på sidan

Sekretess för skriftliga omdömen om elever

Skriftlig fråga 2008/09:888 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-28
Anmäld
2009-04-28
Besvarad
2009-05-07
Svar anmält
2009-05-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 april

Fråga

2008/09:888 Sekretess för skriftliga omdömen om elever

av Lennart Sacrédeus (kd)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

När den socialdemokratiska regeringen införde framåtsyftande individuella utvecklingsplaner (IUP) i skolan den 1 januari 2006 gjordes dessa samtidigt till offentliga handlingar. Alliansregeringens beslut i juni 2008 att också införa skriftliga omdömen och ämnesspecifik information kom även det att innebära att bedömningen huruvida eleven uppfyller undervisningsmålen med mera blev offentlig. Konkret innebär detta att vem som helst kan begära ut det skriftliga omdömet för att läsa om ett barns starka och svaga sidor i skolan.

Tidigare hade deklarerats att de skriftliga omdömena skulle vara sekretessbelagda, men regeringen genomförde förändringen i grundskoleförordningen utan att närmare utreda hur denna sekretessbeläggning skulle möjliggöras. När landets elever inom kort slutar inför sommarlovet är det andra gången det skrivs omdömen som vem som helst kan begära ut och sprida.

Vi lever i en tid då den snabba informationsspridningen och tekniska digitala utvecklingen dessvärre även används till kartläggning av andra människor och till nät- och sms-mobbning. Därför vore det angeläget att få till stånd de ändringar som krävs i vår lagstiftning för att verkligen infria det synnerligen viktiga löftet om sekretess för elevers skriftliga omdömen. Detta är brådskande ur integritetssynpunkt för barn och föräldrar.

Vad avser utbildningsministern att vidta för åtgärder för att de skriftliga omdömena inte längre ska vara offentliga handlingar utan vara sekretessbelagda?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:888 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 7 maj

Svar på fråga

2008/09:888 Sekretess för skriftliga omdömen om elever

Utbildningsminister Jan Björklund

Lennart Sacrédeus har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att de skriftliga omdömena inte längre ska vara offentliga handlingar utan vara sekretessbelagda.

Så gott som alla som arbetar i skolan kommer i kontakt med känsliga uppgifter om enskildas personliga förhållanden. Av sekretesslagen (1980:100) framgår att sekretess gäller i skolans elevvårdande verksamhet för uppgift om enskilds personliga förhållanden. Sekretessen gäller dock bara om man kan anta att den elev som uppgiften rör lider men om uppgiften röjs. För skolan gäller alltså som huvudregel offentlighet. Uppgifter som inte räknas till elevvården utan avser elevens studiesituation i mera begränsad bemärkelse ligger utanför det sekretesskyddade området. Uppgifter om en elevs studieresultat, närvaro eller frånvaro och undervisningstid i olika ämnen är därför offentliga. En individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen blir en allmän handling när den överlämnas till eleven eller vårdnadshavaren.

Behovet av en utökad och bättre anpassad sekretess för verksamheten inom skolväsendet för barn och ungdom har aktualiserats i samband med de utökade krav som ställs på dokumentation i dag. Det kan antas att den individuella utvecklingsplanen i vissa fall kan innehålla känsliga uppgifter som inte omfattas av sekretess. Det finns mot den bakgrunden skäl att överväga vilka ändringar av sekretesskyddet som kan vara motiverade. Inom Regeringskansliet bereds därför frågan om en översyn av sekretessbestämmelserna inom skolväsendet för barn och unga.

I avvaktan på regeringens översyn är det viktigt att de ansvariga inom kommunen informerar om de bestämmelser som nu gäller i fråga om sekretess för uppgifter om elevens personliga förhållanden i den skriftliga information som överlämnas till eleven och vårdnadshavaren.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.