Sekos rapport om vägarbetarnas arbetsmiljö

Skriftlig fråga 2018/19:828 av Kadir Kasirga (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-06-27
Överlämnad
2019-06-28
Sista svarsdatum
2019-07-12
Svarsdatum
2019-08-15
Besvarad
2019-08-15
Anmäld
2019-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 25 juni presenterade Facket för service och kommunikation (Seko), som organiserar vägarbetarna, rapporten Med fara för livet

Mer än 1 000 Sekomedlemmar har svarat på en enkät som handlar om deras arbetsmiljö. Rapporten visar att arbetsmiljön för vägarbetarna har blivit sämre. 91 procent av Sekos medlemmar som arbetar med vägarbeten uppger att de känner oro för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet. 

Ännu mer alarmerande är att 59 procent av de svarande uppger att de har varit med om minst en incident på sin arbetsplats relaterad till vägarbete. Som åtgärder för att förebygga risker i vägarbetarnas miljö kräver Seko: 

  • Kraftig höjning av fortkörningsböter och mer hastighetsbevakning vid vägarbeten. 
  • Arbetsmiljön för vägarbetare får aldrig vara en parameter att skära ned på för att vinna en upphandling. 
  • Arbetsmiljöverket och väghållarna måste bli bättre på att genomföra inspektioner på vägarbetsplatser. 
  • Minskning av antalet entreprenörsled till maximalt två för att öka möjligheten att utkräva ansvar. 
  • Arbete på väg bör bli en ny del av teorin för att kunna få körkort. 

Mot denna bakgrund av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ser ministern på Sekos rapport, och avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av den?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:828 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2019/01976/TM

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:828 av Kadir Kasirga (S)
Sekos rapport om vägarbetarnas arbetsmiljö

Kadir Kasirga har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förbättra vägarbetares arbetsmiljö.

Det är inte acceptabelt att vägarbetare känner en oro för sin säkerhet. En god och säker arbetsmiljö för alla arbetstagare är en högt prioriterad fråga för regeringen. Ingen ska behöva dödas eller skadas i samband med att de utför sitt arbete på eller vid vägar. Regeringen har också sedan 2016 en nollvision mot dödsolyckor och förebyggande av arbetsolyckor.

Att trafikanter inte följer hastighetsbestämmelser och visar hänsyn vid vägarbeten är mycket problematiskt. Det ska vara säkert på våra vägar, både för personal på vägarbetsplatsen och för trafikanterna. Vid vägarbeten ska åtgärder vidtas så att trafikanter kan vägledas på ett tydligt och säkert sätt förbi arbetsplatsen och att hastigheterna anpassas till en säker nivå. Trafikverket har regelverk för säkerhet vid vägarbeten. De har nyligen reviderats i syfte att bland annat öka säkerheten och skapa en bättre arbetsmiljö.

I den nationella trafikslagsövergripande planen för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 finns det bland annat en satsning på medborgar- och trafikantinformation för ökad trafiksäkerhet i vägtrafiken, utöver de investeringar i infrastrukturen som planeras och som ska bidra till ökad trafiksäkerhet. Effekterna av medborgar- och trafikantinformationen väntas exempelvis bli ökad hastighetsefterlevnad. Även andra åtgärder har vidtagits för att förbättra trafiksäkerheten. Ett förbud har t.ex. införts mot att använda en mobiltelefon eller en annan kommunikationsutrustning genom att hålla den i handen under färd med motordrivet fordon. En annan åtgärd är att ett krav har införts på att tunga fordon ska ha vinterdäck på samtliga axlar vid vinterväglag.

Jag har en kontinuerlig dialog med arbetsmarknadens parter och andra berörda aktörer om hur säkerheten kan förbättras.

Stockholm den 15 augusti 2019

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.