Till innehåll på sidan

Sedelinlösen och Finansinspektionens kontrollverksamhet

Skriftlig fråga 2012/13:454 av Jakobsson, Leif (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-04-22
Anmäld
2013-04-23
Besvarad
2013-05-02
Svar anmält
2013-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 april

Fråga

2012/13:454 Sedelinlösen och Finansinspektionens kontrollverksamhet

av Leif Jakobsson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Jag har för statsrådet i en tidigare fråga påtalat att det finns det stor risk för att växlingskontor och så kallade hawalabanker kan utnyttjas för penningtvätt genom att ogiltiga sedlar växlas till annan valuta. De ogiltiga sedlarna kan sedan lösas in i de vanliga bankerna. Hos dessa penninginstitut finns inga legitimationskrav, och inga frågor ställs om varifrån pengarna kommer.

Statsrådets svar på den frågan bygger på att Finansinspektionen nog ordnar det här. Statsrådet uttalar sig dock inte om faran i det som nu pågår. Finansinspektionen har i praktiken inte någon kontroll på växlingskontoren. Den kontroll den gör är att se om de växlingskontor som anmält sin verksamhet lämnar årsredovisning till Bolagsverket. Finansinspektionen kontrollerar inte ens att alla växlingskontor har anmält sig för kontroll. Frågan är hur många faktiska inspektionsbesök Finansinspektionen har gjort på växlingskontor och hawalabanker samt om myndigheten ens har kontroll över hur många som finns.

Ibland räcker det inte med att bara följa frågor, utan man måste som statsråd mer konkret ta reda på vad som händer ute på fältet.

Genom vilka åtgärder genom Finansinspektionen avser statsrådet att förhindra att den stora inlösen av ogiltiga sedlar som kommer att ske inte blir del av penningtvätt?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:454 besvarad av Statsrådet Peter Norman

den 2 maj

Svar på fråga

2012/13:454 Sedelinlösen och Finansinspektionens kontrollverksamhet

Statsrådet Peter Norman

Leif Jakobsson har frågat mig genom vilka åtgärder genom Finansinspektionen som jag avser att förhindra att den stora inlösen av ogiltiga sedlar som kommer att ske inte blir del av penningtvätt.

Sverige är sedan dess grundande en av medlemmarna i den mellanstatliga organisationen Financial Action Task Force (FATF). I februari 2012 antog FATF 40 reviderade rekommendationer för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism. Av rekommendationerna framgår att det ställs krav på att länder ska identifiera, utvärdera och förstå sina risker för penningtvätt och finansiering av terrorism. Den 29 november 2012 gav regeringen därför 16 myndigheter i uppdrag att ta fram en nationell riskbedömning avseende dels penningtvätt, dels finansiering av terrorism (http://www.regeringen.se/sb/d/16633/a/204865). Koordinerande myndighet för detta uppdrag är Finansinspektionen.

Riskbedömningen, som ska återrapporteras senast den 30 augusti i år (avseende penningtvätt) respektive 28 mars 2014 (avseende finansiering av terrorism), ska baseras på analyser av hot, sårbarheter samt sannolikheten för att dessa realiseras, det vill säga ge en tydlig bild av vilka risker för penningtvätt och finansiering av terrorism som finns i Sverige. Analys av risker relaterade till verksamhet kopplat till växlingskontor faller inom ramen för detta uppdrag.

På grundval av utfallet av uppdraget ska Sverige anta en strategi som är förenlig med slutsatserna i riskbedömningen. Strategin ska bland annat identifiera vilka åtgärder som bör vidtas för att ytterligare stärka systemet för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism. Jag ser givetvis allvarligt på risker för penningtvätt och finansiering av terrorism. Det är mot den bakgrunden regeringen initierat den nationella riskbedömningen som ska ligga till grund för den nationella strategin.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.