Till innehåll på sidan

Screening för tjocktarmscancer - försöksverksamhet i Uppsala

Skriftlig fråga 2005/06:1310 av Ullenhag, Erik (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-27
Anmäld
2006-03-28
Besvarad
2006-04-05
Svar anmält
2006-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 mars

Fråga 2005/06:1310 av Erik Ullenhag (fp) till statsrådet Ylva Johansson (s)

Screening för tjocktarmscancer @ försöksverksamhet i Uppsala

I Sverige dör ca 2 500 personer varje år på grund av cancer i tjocktarmen eller i ändtarmen. Sjukligheten och dödligheten skulle kunna minskas om sjukdomen upptäcktes tidigare än i dag. EU-kommissionen har rekommenderat unionens länder att överväga en allmän screening. Finland har infört ett program för screening och i Danmark och Storbritannien utvärderas nu sådana program.

En bedömning, utifrån studierna av effekterna av screening, är att 300 liv skulle kunna sparas med så kallad FOBT-screening. Folkpartiet anser därför att förutsättningarna för att införa en allmän screening för tjocktarmscancer bör prövas genom ett försöksprojekt med stöd av statsbidrag i något landsting.

Frågan om ett sådant försöksprojekt aktualiseras nu i Landstinget i Uppsala län då Akademiska sjukhuset har en god kompetens i tidig upptäckt och behandling av tjocktarmscancer.

Mot bakgrund av det sagda vill jag fråga statsrådet följande:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att med statsbidrag initiera ett försöksprojekt med screening för tjocktarmscancer i exempelvis Landstinget i Uppsala län?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1310 besvarad av

den 5 april

Svar på fråga 2005/06:1310 om screening för tjocktarmscancer @ försöksverksamhet i Uppsala

Statsrådet Ylva Johansson

Erik Ullenhag har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att med statsbidrag initiera ett försöksprojekt med screening för tjocktarmscancer i exempelvis Landstinget i Uppsala län.

Alla former av cancer måste vi ta på stort allvar. Cancer i tjocktarmen, koloncancer, svarar för drygt 8 % av all cancer och är ungefär lika vanlig hos kvinnor som hos män. År 2004 diagnostiserades totalt 3 621 nya fall. Tack vare förbättrad diagnos och behandling har dödligheten i sjukdomen minskat under de senaste årtiondena.

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, redovisade 2003 att det fanns vetenskapliga resultat som talade för att man genom screening kan minska dödligheten i kolorektalcancer, men att forskningsläget inte var helt entydigt angående fördelarna med screening. En allmän screening för kolorektal cancer borde tills vidare enligt SBU endast ske inom ramen för vetenskapliga utvärderingar. Samma år genomförde Socialstyrelsen och Landstingsförbundet en hearing med inbjudna experter i syfte att få fram ett underlag för att ta ställning till om försöksverksamheter med screening för kolorektalcancer skulle genomföras inom ett urval landsting. Kostnadsberäkningar gjordes bland annat för att genomföra en försöksverksamhet inom Landstinget i Uppsala län. Slutsatsen av detta arbete blev att Socialstyrelsen och Landstingsförbundet vid överläggningar inte fann skäl att utifrån redovisade förhållanden tillstyrka försök med screening för kolorektalcancer i något eller några landsting.

På uppdrag av regeringen utarbetar Socialstyrelsen för närvarande nationella riktlinjer för behandling av de största cancerformerna bröstcancer, kolorektal cancer och prostatacancer, som styrelsen avser att presentera under 2006. Målet med dessa riktlinjer är att bidra till att hälso- och sjukvårdens resurser används effektivt, fördelas efter behov och styrs av öppna och tydliga prioriteringsbeslut. Enligt vad jag inhämtat avser Socialstyrelsen att i detta arbete bland annat belysa frågan om screening för kolorektalcancer. Jag vill avvakta detta arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.