Schweiz, Liechtenstein och informationsutbyte

Skriftlig fråga 2010/11:43 av Palm, Veronica (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-11-08
Anmäld
2010-11-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2010-11-18
Besvarad
2010-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 november

Fråga

2010/11:43 Schweiz, Liechtenstein och informationsutbyte

av Veronica Palm (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Schweiz och det angränsande Liechtenstein är de två stater som fått mest kritik för att de agerat skatteparadis och därmed möjliggjort undanhållande av skatt. USA tvingade under 2009 Schweiz att luckra upp sin stenhårda banksekretess. USA har fått till stånd ett informationsutbyte och i september 2009 lyckades vårt grannland Finland också få ett.

Sedan tidigare finns ett skatteavtal mellan Sverige och Schweiz. Men till skillnad från andra skatteavtal saknas klausulen om informationsutbyte, vilket innebär att Skatteverket inte får någon hjälp från schweiziska skattemyndigheter vid en utredning. Naturligtvis vill Skatteverket att Finansdepartementet ska träffa ett informationsutbytesavtal.

”Förhoppningsvis ligger Finansdepartementets förhandlare på och pressar, men vad jag har förstått är det en lågprioriterad fråga då EU-ordförandeskapet tar mycket resurser”, sade Skatteverkets ansvarige i en artikel i en svensk affärstidning 2009. Han trodde då att ett avtal snart skulle förhandlas fram.

I november 2010, tio månader efter att det svenska ordförandeskapet avslutats, finns inga uppgifter om att Finansdepartementet fått till stånd ett reviderat skatteavtal med Schweiz som ger ett informationsutbyte på den nivå vi har med andra, ”normala” europeiska stater och EU-medlemmar. Vad som händer kring Liechtenstein som de facto snarast är en schweizisk kanton är också höljt i dunkel.

Vilken tidtabell har finansministern för att åstadkomma ett fullständigt informationsutbyte med Schweiz och Liechtenstein?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:43 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 18 november

Svar på fråga

2010/11:43 Schweiz, Liechtenstein och informationsutbyte

Finansminister Anders Borg

Veronica Palm har frågat mig vilken tidtabell jag har för att åstadkomma ett fullständigt informationsutbyte med Schweiz och Liechtenstein.

Det finns många olika sätt att få ett effektivt informationsutbyte med Schweiz och Liechtenstein till stånd. Sverige verkar aktivt för ökad transparens och informationsutbyte på skatteområdet, både inom OECD och på EU-nivå.

Efter att Schweiz under 2009 dragit tillbaka sin reservation mot artikel 26 i OECD:s modellavtal, i vilken internationellt accepterad standard för informationsutbyte i skatteärenden kommer till uttryck, har Sverige och Schweiz kunnat inleda förhandlingar om att uppdatera skatteavtalet mellan länderna med bestämmelser om informationsutbyte enligt OECD:s standard. Förhandlingarna är i huvudsak slutförda och det föreligger ett utkast till nya bestämmelser. Konsultationsprocedurer i respektive land återstår dock innan en överenskommelse kan undertecknas. Även med Liechtenstein pågår bilaterala förhandlingar om informationsutbyte i skatteärenden enligt OECD:s standard.

Arbete pågår även inom EU på detta område. Förhandlingar pågår om ett så kallat antibedrägeriavtal mellan EU och dess medlemsstater å ena sidan och Liechtenstein å andra sidan. Avtalet syftar bland annat till att säkerställa informationsutbyte i administrativa skatteärenden enligt OECD:s standard. Det är ett avtal som Sverige stöder. Förhandlingarna är i huvudsak slutförda – en slutlig politisk överenskommelse kring avtalet återstår dock inom EU. Kopplat till antibedrägeriavtalet med Liechtenstein finns dessutom ett förslag till mandat för kommissionen att omförhandla och utvidga befintligt antibedrägeriavtal mellan EU och dess medlemsstater å ena sidan och Schweiz å andra sidan. Det befintliga avtalet omfattar för närvarande inte rättslig hjälp och informationsutbyte beträffande direkta skatter. Sverige stöder att man på EU-nivå omförhandlar avtalet för att utvidga det i detta avseende.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.