Scaniajobben i Falun

Skriftlig fråga 2005/06:574 av Johansson, Kenneth (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-08
Anmäld
2005-12-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-12-20
Svar anmält
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 december

Fråga 2005/06:574 av Kenneth Johansson (c) till näringsminister Thomas Östros (s)

Scaniajobben i Falun

I samband med beslut i riksdagen 1982 om nytt flygplanssystem krävde dåvarande industriminister Nils G Åsling att näringslivet och i första hand Wallenbergsfären skulle bjuda till att dels flytta hem arbetstillfällen till Sverige, dels flytta till arbetsmarknads- och regionalpolitiskt utsatta orter. Staten företräddes i denna förhandling av dåvarande riksdagsledamoten Gunnar Björk, som vid detta tillfälle arbetade för Industridepartementet.

Verksamheter flyttades också hem till Sverige och ut i landet, bland annat Scanias axeltillverkning till Falun. Detta skapade ett antal viktiga arbetstillfällen i Falun och i Dalarnas län.

Det är nu över 20 år sedan och Scania, som diskuterar en eventuell omlokalisering från Falun, tycker tydligen att avtalet med staten inte gäller längre. Detta är enligt min mening inte acceptabelt. Jag anser därför att regeringen måste klargöra sin inställning till gjord överenskommelse med utgångspunkten att Scanias verksamhet i Falun ska vara kvar.

Framtiden för svensk bilindustri är en av regeringens viktiga strategiska frågor. Innan man väljer väg måste övergripande diskussioner föras hur svensk bilindustri kan utvecklas på bästa sätt. Jag utgår ifrån att Scania i Falun även fortsatt kommer att spela en viktig roll i svensk bilindustri och i Faluns och Dalarnas arbetsmarknad.

Min fråga är hur näringsministern avser att bevaka så att gjorda avtal fortsatt gäller och att därmed Scaniajobben i Falun säkras.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:574 besvarad av

den 20 december

Svar på fråga 2005/06:574 om Scaniajobben i Falun

Näringsminister Thomas Östros

Kenneth Johansson har frågat mig hur jag avser att agera så att Scaniajobben i Falun säkras.

Jag har förståelse för den oro som Kenneth Johansson och de anställda vid Scania känner då fordonsindustrin i dag är hårt konkurrensutsatt. För företagen innebär detta kontinuerliga krav på produktivitetsförbättringar och effektivisering av strukturen. Scania har tidigare i höstas beslutat att genomföra en översyn av sin produktionsstruktur. Översynen berör i första hand verksamheterna i Södertälje, Falun och Sibbhult. På dessa orter har Scania i dag ca 1 800 anställda.

Scanias översyn kommer att utgöra grunden för kommande beslut om strukturell effektivisering, vilket kan ge betydande kostnadsbesparingar.

Översynen ska vara genomförd senast första kvartalet 2006. Inga beslut om flyttning av verksamhet eller nedläggning av anläggningar har ännu fattats. Bedömningen är att en samordning av produktionen i Sverige bör kunna genomföras inom en 2@3-årsperiod.

För regeringen är det av stor betydelse att både utveckling och produktion av fordon stannar kvar i Sverige. Det är en av de främsta orsakerna till att regeringen i sitt strategiprogram Fordonsindustrin @ En del av innovativa Sverige (dnr N2005/1564/NL) betonar vikten av fortsatta satsningar på bland annat forskning och utveckling, kompetensförsörjning och ett förbättrat regelverk inom fordonsindustrins område.

Inom ramen för det pågående arbetet förs en nära dialog mellan staten och fordonsindustrin om på vilka sätt samarbetet ytterligare kan stärkas i syfte att bland annat säkra arbetstillfällen, utveckla miljövänligare och säkrare fordon samt förbättra den svenska fordonsindustrins konkurrenskraft.

Jag kan därför försäkra Kenneth Johansson att vi i våra täta dialoger med Scania och andra fordonstillverkare belyser alla aspekter som kan påverka produktionsförutsättningarna i Sverige.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.