satsningar på functional food

Skriftlig fråga 2003/04:86 av Wahlgren, Marie (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-10-16
Anmäld
2003-10-16
Besvarad
2003-10-22
Svar anmält
2003-10-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 oktober

Fråga 2003/04:86

av Marie Wahlgren (fp) till näringsminister Leif Pagrotsky om satsningar på functional food

Exporten av svenska livsmedel har ökat kraftigt efter EU-inträdet. Samtidigt är det tydligt att det är förädlade livsmedel, inte råvaror, som är Sveriges huvudsakliga nisch för export.

Ett segment som kan få stor betydelse både för handeln är så kallade functional food eller mervärdesmat. Detta är livsmedel som tillförts speciella hälsobringande egenskaper. Exempel på sådana produkter är Proviva och Becel. Dessa är produkter är dels beroende av möjligheten att föra fram dessa mervärden i marknadsföringen, dels beroende av grundläggande forskning.

Svenska företag har framfört klagomål på att reglerna kring marknadsföring är oklara och snäva, även om en viss förbättring setts de senaste åren. Vidare är forskningssatsningarna inom området tämligen modesta. I Finland sker forskning om inovativa livsmedel med statliga medel för motsvarande ca 70 miljoner kronor per år under treårsperioden 2001@2004. I Sverige är motsvarande siffra ca 15 miljoner kronor per år. Det är alltså stor skillnad i hur regeringarna ser på frågan i Sverige respektive Finland.

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att underlätta för utvecklingen av en stark svensk industri inom livsmedelsområdet i allmänhet och functional food-området i synnerhet?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:86 besvarad av

den 22 oktober

Svar på fråga 2003/04:86 om satsningar på functional food

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Marie Wahlgren har frågat näringsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att underlätta för utvecklingen av en stark svensk industri inom livsmedelsområdet i allmänhet och functional foods-området i synnerhet. Då arbetsfördelningen inom regeringen är sådan att Marie Wahlgrens fråga i huvudsak faller under mitt ansvar, svarar jag på frågan.

Jag delar Marie Wahlgrens uppfattning att mervärdesmat, functional foods, är ett område som rymmer möjligheter till förbättrad folkhälsa och även exportmöjligheter för svensk livsmedelsindustri.

Det är mycket som sker inom livsmedelsområdet för närvarande. Näringsministern och jag har inbjudit företrädare för livsmedelsnäringen till ett rådslag i november 2003 om den framtida utvecklingen av livsmedelsindustrin och svensk livsmedelsexport. Det ska bli intressant att höra sektorns syn på olika områdens möjligheter.

I den förra forskningspolitiska propositionen uppmärksammades området. Det relativt nybildade Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas) har ett samordningsansvar för livsmedelsforskningen, men på detta område faller också ett ansvar på Verket för innovationssystem (Vinnova). Formas har i uppdrag att, i samverkan med bland annat Vinnova, utvecka ett nationellt program för livsmedelsforskningen. Det blir naturligtvis intressant att se hur området mervärdesmat beaktas i detta program. Vinnova har dock redan nyligen sjösatt ett forskningsprogram om just "innovativa livsmedel". Det är framför allt dessa forskningsfinansiärers ansvar att avgöra hur mycket området mervärdesmat kan prioriteras i förhållande till andra forskningsbehov. Inför den kommande forskningspolitiska propositionen utvecklar Formas och Vinnova, och en rad andra myndigheter, så kallade forsknings- och kunskapsstrategier, som kan förväntas uppmärksamma behoven inom detta område. Det vore mig främmande i det här läget att föregripa det nationella programmet och forskningsstrategierna, och än mindre regeringens prioriteringar i den forskningspolitiska propositionen.

Även inom EU sker mycket just nu inom livsmedelsområdet. Rådet antog i maj 2002 Europaparlamentets och rådets beslut om sjätte ramprogrammet för Europeiska gemenskapens verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration med syfte att främja inrättandet av det europeiska området för forskningsverksamhet samt innovation (2002@2006). Regeringen välkomnar detta ramprogram.

En annan viktig förutsättning för en utveckling av hälsofrämjande livsmedel, mervärdesmat, är möjligheten att via märkning och marknadsföring framhäva vad produkterna är bra för. Det finns för närvarande inga gemenskapsregler för särskilda godkända hälsopåståenden, men Europeiska kommissionen har nyligen lagt fram ett förslag till en ny förordning om närings- och hälsopåståenden som kommer att gynna innovationer inom livsmedelssektorn. De nya reglerna väntas träda i kraft 2005. I och med det nya förslaget kommer det i framtiden att finnas större möjligheter att göra produktspecifika hälsopåståenden, vilket i sin tur kommer att bidra till ökat intresse för utveckling av nya produkter.

Sverige har dessutom i dag hög kunskapsnivå inom området för bioteknik och livsmedelsförädling så jag ser positivt på framtiden. Jag tror att vi snart kommer att se ett större utbud av hälsofrämjande livsmedel och en ökad svensk livsmedelsexport.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.