Satsning på yrkesutbildning

Skriftlig fråga 2005/06:924 av Adolfsson Elgestam, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-02
Anmäld
2006-02-02
Besvarad
2006-02-08
Svar anmält
2006-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 februari

Fråga 2005/06:924 av Carina Adolfsson Elgestam (s) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Satsning på yrkesutbildning

Regeringen har som mål att 50 % av en årskull ska börja studera på högskolan före 25 års ålder. Det är självklart att ungdomar ska få chansen till en högskoleutbildning och att de ska ha stor frihet att välja utbildning och yrke. Men det är samtidigt nödvändigt att uppmärksamma den minskning av många yrkesförberedande utbildningar som har skett. Det är nödvändigt av två skäl. Det sägs att vi lever i informations- och tjänstesamhället. Men vi behöver också i framtiden byggnadsarbetare, elektriker, vägarbetare och vårdpersonal, för att ta några exempel. Det är också så att de ungdomar som satsar på yrkesförberedande utbildningar har goda möjligheter att få jobb. Ungdomar ska ha stor frihet att välja men det är märkligt om politiker och ansvariga myndigheter inte också anstränger sig för att erbjuda och öka intresset för utbildningar som både ger jobb och gör det på områden som är av central betydelse för att samhället ska fungera på ett bra sätt.

Jag vill fråga statsrådet vilka åtgärder han är beredd att vidta för att öka utbudet av och intresset för yrkesförberedande utbildningar.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:924 besvarad av

den 8 februari

Svar på fråga 2005/06:924 om satsning på yrkesutbildning

Statsrådet Ibrahim Baylan

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att öka utbudet av och intresset för yrkesinriktade utbildningar.

Jag delar till fullo Carina Adolfsson Elgestams uppfattning att det är viktigt att vi uppmärksammar den yrkesinriktade utbildningen i gymnasieskolan. Det är utomordentligt betydelsefullt för vår ekonomiska tillväxt och vårt välstånd att arbetslivet kan rekrytera den välutbildade arbetskraft som efterfrågas. Företagens rekryteringsbehov gäller i stor utsträckning personer med gymnasial yrkesutbildning.

Att höja kvaliteten och attraktionskraften i den yrkesinriktade gymnasieutbildningen är ett prioriterat område i regeringens utbildningspolitik. Med propositionen Kunskap och kvalitet @ elva steg för utvecklingen av gymnasieskolan (prop. 2003/04:140) har regeringen lagt grunden för en rad åtgärder som ska stärka kvaliteten i gymnasieskolan inför år 2007. Riksdagens beslut hösten 2004 i enlighet med propositionens lagförslag följs nu av olika beslut av regeringen och Statens skolverk. Regeringen fastställde i förra veckan nya mål för de 17 nationella programmen i gymnasieskolan samt vilka inriktningar och gemensamma ämnen som ska finnas inom respektive program. Utgångspunkten är just en tydligare koppling mellan de yrkesinriktade programmen och arbetslivet. En ökad samverkan mellan skola och arbetsliv är avgörande för utbildningens kvalitet. Vidare tydliggörs i målen integreringen av kärnämnen och karaktärsämnen för att stärka helhet och sammanhang i utbildningen.

Men detta räcker inte. Regeringen avser att gå vidare med de övriga kvalitetshöjande förslag som presenterades i propositionen. Lokalt samråd mellan kommun och parterna på arbetsmarknaden kommer att göras obligatoriskt för frågor som rör den yrkesinriktade utbildningen. Regeringen avser även att etablera en ny modern gymnasial lärlingsutbildning som en alternativ väg genom gymnasieskolan. Den ska till innehåll och mål motsvara den traditionellt genomförda utbildningen. Kraven på uppnådd kompetens ska således vara desamma som för motsvarande skolförlagd utbildning.

Ett nytt gymnasiearbete införs. Gymnasiearbetet blir ett viktigt instrument för att knyta gymnasieskolans yrkesutbildningar närmare det arbetsliv och den yrkesutövning som väntar efter avslutad utbildning. Med lämpliga uppgifter, typiska för yrkesområdet, blir genomfört gymnasiearbete ett kvitto på att eleven nått målen för utbildningen.

Yrkesutbildningsdelegationen fortsätter sitt arbete under 2006 med bland annat stöd till idéskolor och till regional samverkan kring utbud och genomförande av gymnasial yrkesutbildning. En ökad regional samverkan kring utbudet av gymnasial yrkesutbildning stärker kommunernas möjlighet att erbjuda av arbetslivet efterfrågade utbildningar. Satsningen på yrkeslandslaget fullföljs och ett samlat yrkes-SM och skol-SM i ett stort antal yrken genomförs i Göteborg i maj månad.

Jag är övertygad om att de av riksdagen och regeringen redan beslutade åtgärderna samt de av regeringen aviserade insatserna inom området kommer att ha en positiv effekt på såväl kvalitet som intresse för den yrkesinriktade gymnasiala utbildningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.