Satsning på turism i Gävleborg

Skriftlig fråga 2005/06:1198 av Marcelind, Ragnwi (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-14
Anmäld
2006-03-14
Besvarad
2006-03-22
Svar anmält
2006-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga 2005/06:1198 av Ragnwi Marcelind (kd) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Satsning på turism i Gävleborg

En viktig trend under de senaste 25 åren är att jobben inom näringslivet flyttar från varuproduktion till tjänsteproduktion. År 1980 jobbade ca 45 % av arbetskraften inom tjänsteproduktionen. År 2002 var motsvarande siffra 58 %. Det finns inget som tyder på att denna utveckling skulle avstanna. Produktivitetsutvecklingen i tjänstesektorn kommer därför att vara av avgörande betydelse för produktivitetstillväxten i framtiden. Den politiska utmaningen är att se till att det finns förutsättningar för dessa marknader att skapas och att växa. Sveriges problem är att efterfrågan på tjänster inte ökar snabbt nog för att sysselsätta de personer som inte längre behövs i varuproduktionen. Detta leder till undersysselsättning och till att tjänstesektorns bidrag till produktivitetsutvecklingen blir lägre än vad den annars skulle ha blivit.

Upplevelseindustrin och turismen är särskilt viktiga för Gävleborg eftersom den traditionellt stora tillverkningsindustrin sysselsätter allt färre. Arbetslösheten växer och nu är 16 000 gävleborgare utan arbete. Landshövdingen i Gävleborg har redovisat flera konkreta förslag för att stärka turismen i Gävleborg och underlätta för turistföretagandet. Likaså har regeringen nyligen beslutat att utreda nya modeller för marknadsföring av Sverige som resmål. För Gävleborgs län är det av största vikt att länet får fram många fler turistföretag och att turistindustrin ökar. Tyvärr ökar inte turismen i den takt som önskas.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka konkreta åtgärder är statsrådet beredd att sätta in för att öka turismen och därmed stödja uppbyggnaden av företag inom turistbranschen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1198 besvarad av

den 22 mars

Svar på fråga 2005/06:1198 om satsning på turism i Gävleborg

Statsrådet Ulrica Messing

Ragnwi Marcelind har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag är beredd att sätta in för att öka turismen och därmed stödja uppbyggnaden av företag inom turistbranschen.

Jag håller verkligen med om att turistnäringen är viktig från ett tillväxt- och sysselsättningsperspektiv, inte minst i glesbygd där annan näringsverksamhet har sämre förutsättningar att utvecklas.

Det är glädjande att konstatera att turismen i Sverige och därmed sysselsättningen ökar. Enligt uppgifter från Verket för näringslivsutveckling Nutek har antalet gästnätter i Sverige ökat till nästan 45 miljoner eller med 5,4 % under 2005. Under de senaste 15 åren har den utländska turismen till Sverige ökat med 80 %. Den näst största procentuella ökningen hade Gävleborgs län, plus 12,2 5.

I den turistpolitiska propositionen som riksdagen fattade beslut om i juni 2005 föreslog regeringen en rad åtgärder för att stärka turistnäringen. Bland annat pågår ett arbete med att stärka samverkan mellan Sveriges Rese- och Turistråd AB, utrikesförvaltningen och Sveriges exportråd. En utredning om alternativa modeller för ytterligare gemensamma marknadsföringsinsatser är tillsatt och ska slutredovisas den 1 oktober 2006.

Som Ragnwi Marcelind nämner fick landshövdingen i september 2004 i uppdrag att genomföra en studie om möjligheterna att få i gång en bättre samverkan mellan offentliga och privata aktörer i länet för utveckling av turist- och besöksnäringen, med särskild tonvikt på att försöka dra ytterligare nytta av kultur- och naturmiljön i länet. Uppdraget redovisades våren 2005. Utredningen visar på olika konkreta grepp för att utveckla turistnäringen i Gävleborgs län, bland annat satsning på entreprenörer och att utveckla omvärldsanalysen.

För att främja turismens utveckling satsar staten årligen medel. För 2006 är anslaget för turistfrämjande ca 100 miljoner kronor. Dessutom görs omfattande satsningar på turism bland annat inom ramen för strukturfondsprogrammen och de regionala tillväxtprogrammen. Även insatser inom andra politikområden som forsknings‑, utbildnings- och näringspolitiken kommer turistföretagen till del.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.