Särskolan

Skriftlig fråga 2005/06:127 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-13
Anmäld
2005-10-13
Besvarad
2005-10-19
Svar anmält
2005-10-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 oktober

Fråga 2005/06:127 av Chatrine Pålsson (kd) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Särskolan

Enligt en artikel i Dagens Nyheter den 23 september har antalet elever i särskolan ökat med nästan 90 % och i grundskolan med drygt 70 %. Skolverket anser att det inte finns fog för ökningen utan hävdar att kommuner placerar elever i särskolan på andra grunder än vad som egentligen är syftet. En bidragande orsak till detta anses bland annat vara resursbrist men också att antalet för tidigt födda barn ökar och att barn med invandrarbakgrund, som på grund av svårigheter med svenskan, blir placerade i särskolan.

Det är dock bara en av bilderna som ges. Enligt andra som har forskat på området finns det fog för den stora ökningen av särskoleelever och har inte med slarv eller dålig kunskap i kommunerna att göra. Denna forskning kommer dock sällan till tals.

I en så viktig fråga som denna är det viktigt att inte endast en bild av orsaken förmedlas utan att informationen är mångsidig.

Därför vill jag ställa följande fråga till statsrådet Ibrahim Baylan:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka medvetenheten om orsakerna till det ökade antalet elever i särskolan?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:127 besvarad av

den 19 oktober

Svar på fråga 2005/06:127 om särskolan

Statsrådet Ibrahim Baylan

Chatrine Pålsson har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka medvetenheten om orsakerna till det ökade antalet elever i särskolan.

Antalet elever i särskolan har ökat. Det kan finnas flera orsaker till elevökningen, men det viktiga i sammanhanget är att särskolan endast tar emot de elever som den är avsedd för. I särskolan ges elever med utvecklingsstörning möjlighet till utbildning som i stor utsträckning kan anpassas efter elevens förutsättningar och behov. Kunskapsmål och studietakt tillåts variera utifrån elevens förutsättningar. Samtidigt har ett mottagande i särskolan vittgående konsekvenser för den enskilde, till exempel när det gäller möjligheter till fortsatta studier.

Det finns dock oroande signaler från bland annat Skolverket om att elever skrivs in i särskolan på felaktiga grunder. Bedömningen av vilka elever som tas emot i särskolan måste ske på ett rättssäkert sätt. Elever ska inte tas emot i särskolan om de inte tillhör särskolans personkrets. Skolverket har därför på regeringens uppdrag utarbetat rutiner för utredning och beslut om mottagande i den obligatoriska särskolan med allmänna råd (SKOLFS 2001:23). Den så kallade Carlbeck-kommittén (U 2002:01) har också haft i uppdrag att utreda om ytterligare åtgärder bör vidtas för att säkerställa att särskolan enbart tar emot de elever som den är avsedd för. Carlbeck-kommittén redovisade i sitt slutbetänkande För oss tillsammans @ Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) förslag i denna riktning. Förslagen bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.