Sanningen om M/S Estonia

Skriftlig fråga 2020/21:145 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-01
Överlämnad
2020-10-02
Anmäld
2020-10-13
Svarsdatum
2020-10-14
Sista svarsdatum
2020-10-14
Besvarad
2020-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I samband med den nyss släppta dokumentärserien, Estonia – Fyndet som ändrar, har det på allvar blossat upp en debatt om vad som egentligen skedde när Estonia förliste den 28 september 1994. Detta eftersom att man i dokumentären visar videomaterial på ett, sedan tidigare okänt, stort hål som tycks ha orsakats av en kraftig yttre krock.

Som svar på detta svarade en pressad Stefan Löfven i TV4 den 30 september 2020 att ”Sverige ljuger inte om Estonias förlisning”. Det får vi naturligtvis verkligen hoppas att Sverige inte gör, varken i dag, vid förlisningen eller i samband med att denna utretts. Vidare i intervjun lastade Löfven över ansvaret på expertmyndigheterna – ett tillvägagångssätt som blivit alltför välkänt under pandemin. I intervjun gav Löfven inga tydliga svar förutom ett klart nej på frågan om han kan tänka sig att ändra gravfridslagen för att möjliggöra nya dykningar.

Detta nej riskerar naturligtvis att generera vind i seglen för alla dem som alltid misstänkt att hela sanningen aldrig avslöjades om hur och varför Estonia sjönk som hon gjorde. Den skaran består av allt från inbitna konspirationsteoretiker till överlevare och experter. Estlands före detta statsåklagare och tidigare ordförande i den estniska regeringens utredning av Estoniakatastrofen har till estniska medier kommunicerat att han finner det sannolikt att Estonia kolliderade med en svensk ubåt.

Precis som statsministern anser jag att de nya uppgifterna måste granskas och att en fördjupad diskussion måste ske med övriga berörda stater – av vilka Estland redan uttryckt stöd för en ny utredning. Till skillnad från statsministern säger jag dock inte blankt nej till att ändra gravfridslagen och därigenom kraftigt begränsa möjligheterna för en ny utredning. Tvärtom finner jag det märkligt att under inga omständigheter vara öppen för att omvärdera gravfridslagen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

Ämnar ministern verka för att ändra, alternativt ge ett undantag från, gravfridslagen med anledning av de nya uppgifterna, och vilka åtgärder ämnar ministern och regeringen vidta för att undersöka de nya uppgifterna vidare?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:145 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2020/21:145 av Tobias Andersson (SD)
Sanningen om M/S Estonia

Tobias Andersson har frågat justitie- och migrationsministern om han ämnar verka för att ändra, alternativt ge ett undantag från, gravfridslagen med anledning av de nya uppgifterna som framkommit i en dokumentärserie om M/S Estonia, och vilka åtgärder som ministern och regeringen ämnar vidta för att undersöka de nya uppgifterna vidare.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan. Lagen om skydd för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia innebär bland annat att dykning och annan undervattensverksamhet förbjuds i vraket och inom ett anslutande område i Östersjön. Den som uppsåtligen bryter mot förbudet döms till böter eller fängelse i högst två år. Kriminaliseringen motiveras av respekten för gravfriden och därför är i princip all undervattensverksamhet förbjuden inom det skyddade området.

I enlighet med 1995 års överenskommelse mellan Estland, Finland och Sverige finns vissa undantag från förbudet. Undantagen gäller verksamhet som avser att täcka över vraket eller att förhindra förorening av den maritima miljön från vraket. Det finns även ett undantag för verksamhet som avser att skydda vraket. För att undantagsregeln ska vara tillämplig förutsätts, utöver att det ska vara fråga om verksamhet för angivna syften, att den ska bedrivas av en myndighet i Estland, Finland eller Sverige eller på uppdrag av en sådan myndighet.

Inom ramen för det arbete som nu görs av expertmyndigheterna i Estland, Finland och Sverige med anledning av de nya uppgifterna handlar det om att avgöra om de nya uppgifterna i dokumentärserien ger anledning till kompletterande undersökningsåtgärder, och i förekommande fall vilka slags åtgärder.

Frågan om en eventuell översyn av lagregleringen på området är för tidigt väckt.

Stockholm den 14 oktober 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.