Sänkta dieselskatter för svensk åkerinäring
Skriftlig fråga 2014/15:396 av Sten Bergheden (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-04-08
- Överlämnad
- 2015-04-09
- Anmäld
- 2015-04-10
- Svarsdatum
- 2015-04-15
- Sista svarsdatum
- 2015-04-15
- Besvarad
- 2015-04-15
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Konkurrenssituationen för svensk åkerinäring är mycket tuff. Det förekommer konkurrens av olagliga åkerier som inte betalar skatt eller följer regelverket. Men konkurrensen är också hård när det gäller diesel och drivmedel då Sverige har en högre beskattning än andra länder i Europa. Dessutom tar många utländska åkerier med sig egen diesel som har lägre beskattning och ibland också sämre miljökrav. Nu hotar regeringen med att ytterligare höja skatterna på diesel, vilket kommer att försämra konkurrenssituationen ytterligare för svensk åkerinäring.
Min fråga till finansministern blir då. Kommer dieselskatten att sänkas för svensk åkerinäring så att den kan klara konkurrensen från utländska åkerier?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:396 besvarad av Magdalena Andersson (S), finansminister
Dnr Fi2015/2019 | ||
Finansdepartementet |
Finansministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:396 av Sten Bergheden (M) Sänkta dieselskatter för svensk åkerinäring
Sten Bergendal har frågat mig om dieselskatten kommer att sänkas för svensk åkerinäring så att den kan klara konkurrensen från utländska åkerier.
Jag vill inledningsvis nämna att klimatfrågan är vår tids ödesfråga och regeringens mest prioriterade miljöfråga. Politiken behöver utformas för åtgärder och insatser på alla nivåer i samhället, såväl globalt som inom EU och nationellt. Sverige ska befästa sin ledande roll i det globala klimatarbetet.
Utsläppen av växthusgaser i sektorer utanför EU:s system för handel med utsläppsrätter härrör till ca hälften från bensin och dieselbränsle förbrukat inom transportsektorn. Regeringens mål är att minska klimat- och miljöpåverkan från transportsektorn och regeringen vill se en överflyttning av gods från väg till sjöfart och järnväg. Mot den bakgrunden är det inte aktuellt att sänka skatten på diesel. I stället är det angeläget att öka den styrande effekten av energi- och koldioxidskatterna för att stimulera till omställning till minskade växthusgasutsläpp från vägtrafiken och överflyttning till andra transportslag. Under det senaste året har världmarknadspriset på olja fallit betydligt och prognostiseras etablera sig på en lägre nivå än vi sett de senaste åren. Finansdepartemetet har nyligen remitterat ett förslag med höjningar av energiskatten för bensin och för diesel. Energiskatten för biodrivmedel höjs i motsvarande utsträckning
För en sund konkurrenssituation för svenska åkerier är det viktigt att alla följer reglerna. Det är viktigt att seriösa åkerier inte ska behöva utsättas för illojal konkurrens från åkerier som bedriver illegal trafik och som inte betalar lag- och avtalsenliga löner. Missbruk av de regler som är antagna för att underlätta gränsöverskridande transporter kan inte tillåtas. Alla chaufförer, oavsett var de kommer ifrån, måste kunna få ut sin lag- och avtalsenliga lön. Regeringen arbetar kontinuerligt med att säkerställa att alla aktörer ska följa de regler som finns på yrkestrafikområdet. Ett exempel på detta är de nya regler om cabotagetransport på väg som trädde i kraft den 1 januari 2015. Regeringen har i och med detta beslutat om en sanktionsavgift på 40 000 kronor för överträdelser av regler om cabotage. Vidare får polisen eller tullen fr.o.m. den 1 mars 2015 omhänderta fordonsnycklar och andra handlingar om fordonet t.ex. har stora trafiksäkerhetsbrister eller en sanktionsavgift inte betalas. Vid särskilda skäl kan även fordonet låsas fast genom s.k. klampning i som längst 24 timmar.
Stockholm den 15 april 2015
Magdalena Andersson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.