Sänkt straffmyndighetsålder

Skriftlig fråga 2021/22:223 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-20
Överlämnad
2021-10-20
Anmäld
2021-10-21
Svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Allt yngre barn begår brott i dag. Den organiserade kriminaliteten är väl medveten om den ansvarsfrihet som finns för dem under 15 år, och dessa utnyttjas för en rad olika kriminella gärningar, exempelvis narkotikahandel. Personer som inte är straffmyndiga begår dock fler typer av brott än endast sådana de utnyttjas för av kriminella gäng. Våldtäkter och rån förekommer med bekymmersam frekvens.

Det torde stå klart att personer som är kapabla att begå sådana gärningar även är kapabla att möta den rättmätiga konsekvens ett straff för en sådan gärning innebär.

Regeringen har i närtid agerat på ett närbesläktat område, nämligen rörande straffreduktionen för unga lagöverträdare och propositionen ligger nu på riksdagens bord. Sverigedemokraterna har i sin följdmotion valt att gå längre än regeringen genom att även angripa straffreduktionen för de lagöverträdare som är 15–17 år gamla.

I vår övriga politik går vi dock än längre genom att även föreslå en utredning där en sänkning av straffmyndighetsåldern föreslås. Då regeringen åtminstone börjat adressera frågan om unga lagöverträdare aktualiseras även detta förslag.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

Avser ministern och regeringen att utreda frågan om en sänkt straffmyndighetsålder?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:223 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/03636 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:223 av Tobias Andersson (SD)
Sänkt straffmyndighetsålder

Tobias Andersson har frågat mig om jag och regeringen avser att utreda frågan om en sänkt straffmyndighetsålder.

Regeringen har skärpt påföljderna för unga som begår brott. En ny påföljd, ungdomsövervakning, infördes vid årsskiftet. Påföljden kan väljas vid exempelvis allvarligare våldsbrott och rån. Regeringen har dessutom nyligen föreslagit att ungdomsrabatten ska slopas för 18–20-åringar vid allvarlig brottslighet. Därutöver remitteras just nu Gängbrottsutredningens betänkande som bl.a. innehåller förslag om en särskild straffbestämmelse för den som främjar ungdomsbrottslighet.

Jag anser att den nuvarande straffmyndighetsåldern på 15 år är väl avvägd. Utredningen om barn som misstänks för brott (Ju 2019:15) genomför just nu en bred översyn av regelverket för utredningar mot barn som misstänks för brott. Syftet är att förbättra regelverket och säkerställa att en hög grad av rättssäkerhet och effektivitet upprätthålls i utredningar där barn är misstänkta för brott. Det handlar bl.a. om att säkerställa att allvarliga brott som begås av barn under 15 år alltid utreds av polis och att se över systemet med bevistalan i syfte att skuldfrågan ska prövas av domstol i fler fall. Uppdraget ska redovisas senast den 21 januari 2022.

Jag vill understryka att både brotten och brottens orsaker måste bekämpas. För att åstadkomma detta behövs ett långsiktigt och strukturerat brottsförebyggande arbete som involverar hela samhället. För att lyckas med detta krävs, förutom att motverka segregation och ojämlika uppväxtvillkor, ett samordnat arbete från många aktörer. En av flera pågående åtgärder på området är att regeringen avser att ge kommunerna ett lagstadgat ansvar att arbeta brottsförebyggande från och med den 1 juli 2023.

Stockholm den 27 oktober 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.