sänkt dagersättning för asylsökande

Skriftlig fråga 2002/03:769 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-08
Anmäld
2003-04-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-04-17
Svar anmält
2003-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 april

Fråga 2002/03:769

av Kalle Larsson (v) till statsrådet Jan O Karlsson om sänkt dagersättning för asylsökande

I den utredning som överlämnats till regeringen angående verkställighet vid oklar identitet med mera föreslås en nedsättning av dagersättningen för asylsökande som inte kan uppvisa giltiga identitets- eller resehandlingar. Utredaren förordar att bristande medverkan införs som ett ytterligare kriterium för nedsättning av dagersättningen enligt 10 § LMA. Detta för att de som inte medverkar till att fastställa sin identitet själva anses förlänga handläggningstiden och därmed inte ska ha rätt att, enligt utredaren, åtnjuta samma förmåner som övriga asylsökande. De 71 kr som sedan 1994 utgör dagersättningen ska enligt 5 § i förordningen (1994:361) täcka kostnader för mat, kläder, skor, fritidsaktiviteter, hygienartiklar samt primära utgifter för hälso- och sjukvård, tandvård och läkemedel. Redan i dag är denna ersättning betydligt lägre än de reella kostnaderna. Att då sänka dagersättningen till 47 kr innebär en nivå som inte är möjlig att överleva på. Dagersättning är enligt min mening inte att betrakta som en förmån, och en nedsättning riskerar driva in asylsökande i kriminalitet. Förslaget utgör ett hot mot principen om ett värdigt mottagande av asylsökande. Det vittnar vidare om en bristande insikt om de allvarliga risker för repressalier som den som sökt asyl undan förtryck från regimen riskerar för sig och sin familj vid all kontakt med sitt hemlands beskickning, vilket i sig medför uppenbara svårigheter för många asylsökande att uppvisa giltiga dokument.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Jan O Karlsson:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att dagersättningen för asylsökande inte sänks, och att en översyn görs så att ersättningen motsvarar de kostnader den avses täcka?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:769 besvarad av

den 17 april

Svar på fråga 2002/03:769 om sänkt dagersättning för asylsökande

Statsrådet Jan O Karlsson

Kalle Larsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att dagersättningen för asylsökande inte sänks, och att en översyn görs så att ersättningen motsvarar de kostnader den avses täcka.

Bakgrunden till frågan är att det i betänkandet av Utredningen om översyn av regler och praxis vid verkställighet av avvisnings- och utvisningsbeslut föreslås att asylsökande som saknar identitetshandlingar och som inte samarbetar när det gäller att fastställa sin identitet ska kunna få sin dag- och bostadsersättning nedsatt på grund av att de inte medverkat till att fastställa sin identitet.

Utredningen har motiverat förslaget med att det är angeläget att understryka att alla individer har ett eget ansvar för sina handlingar och de åtgärder som föreslås rör en grupp som valt att inte samarbeta. Utredningen anser att det är orimligt att personer som inte medverkar till att göra sin identitet sannolik eller som inte medverkar till att verkställighet av ett avlägsnandebeslut ska kunna ske ska erhålla samma förmåner som andra asylsökande.

Man ska komma ihåg att de åtgärder som föreslås av utredningen är just förslag till åtgärder. Betänkandet kommer i dagarna att sändas på remiss. När remissinstansernas synpunkter har inhämtats kommer jag att ta ställning till den fortsatta handläggningen av betänkandet och vilka åtgärder som ska vidtas.

I sammanhanget kan också nämnas att regeringen den 30 januari 2003 gav en särskild utredare i uppdrag att bland annat utreda om de svenska bestämmelserna för bidrag och inkvartering är tillräckliga för att uppfylla direktivet om miniminormer för mottagande av asylsökande i medlemsstaterna samt under vilka förutsättningar mottagandevillkor kan dras in helt eller delvis (Dir. 2003:11).

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.