Sanering av sjön Ala-Lombolo

Skriftlig fråga 2009/10:752 av Ehn, Tina (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-04-26
Anmäld
2010-04-27
Besvarad
2010-05-05
Svar anmält
2010-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 april

Fråga

2009/10:752 Sanering av sjön Ala Lombolo

av Tina Ehn (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

I början av 1990-talet konstaterades att Ala Lombolo, en sjö strax söder om Kiruna centrum, var kraftigt förorenad av en mängd metaller, bland annat kvicksilver. Utredningarna visade att kvicksilvret främst härstammade från LKAB:s gamla laboratorium.

Upptäckten av kvicksilvret i Ala Lombolo var startskottet till många år av utredningar om tillståndet i sjön och i det övriga Luossajokisystemet. Ala Lombolos svåra föroreningssituation med över 200 kilo kvicksilver gör den till Norrbottens mest förorenade sjö och dess förbindelse med Torneälven via Luossajoki medför att länsstyrelsen prioriterar projektet. Förutom metaller innehåller sedimenten ammunition som dumpades av Försvarsmakten på 1950-talet, vilket komplicerar en eventuell sanering av sjön.

Kiruna kommun har, tillsammans med länsstyrelsen, åren 2006–2008 utrett Ala Lombolo i en huvudstudie som följer Naturvårdsverkets kvalitetsmanual för efterbehandling av förorenade områden. I huvudstudien har nuvarande och framtida risker med sjön samt möjliga åtgärder utifrån rådande förutsättningar med sprickutbredning och dumpad ammunition utretts.

LKAB som statligt bolag vill ändra vattenflödet från Luossajärvi, så att Luossajoki som nu förser vatten till Ala Lombolo får mindre vatten. Detta innebär att miljöriskerna ökar ytterligare för Ala Lombolo.

Vilka initiativ avser miljöministern att ta för att saneringen av Ala Lombolo i Kiruna snarast påbörjas?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:752 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 5 maj

Svar på fråga

2009/10:752 Sanering av sjön Ala Lombolo

Miljöminister Andreas Carlgren

Tina Ehn har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att saneringen av Ala Lombolo snarast påbörjas.

Det är enligt 10 kap. miljöbalken i första hand den som bedriver eller har bedrivit den verksamhet som orsakat en förorening som är ansvarig för att avhjälpa föroreningen. Ansvar kan dock endast utkrävas om verksamheten som orsakat föroreningen har bedrivits efter den 30 juni 1969.

I den del som ansvar inte kan utkrävas kan statligt bidrag beviljas för sanering i enlighet med förordningen (2004:100) om avhjälpande av föroreningsskador och statsbidrag för sådant avhjälpande. Bidrag till sanering av förorenade områden administreras av Naturvårdsverket. Verket har bedömt situationen som angelägen och Ala Lombolo finns bland de områden som är prioriterade för statliga bidrag. För att bidrag ska kunna beviljas måste det emellertid finnas en huvudman för projektet. Kiruna kommun har meddelat att den inte avser att vara huvudman. Frågan om huvudmannaskap måste därför lösas innan en sanering kan komma till stånd.

I syfte att öka takten på antalet genomförda saneringsprojekt och för att underlätta för kommuner som inte har möjlighet att vara huvudman för ett saneringsprojekt föreslog regeringen i propositionen Miljöbalkens försäkringar och avhjälpande av förorenade områden (2008/09:217) att Sveriges geologiska undersökning (SGU) skulle ges möjlighet att vara huvudman för saneringsprojekt som finansieras helt eller delvis med statsbidrag. Sedan den 1 januari 2010 har SGU möjlighet att ansvara för genomförandet av saneringen av Ala Lombolo. Detta är emellertid en fråga som måste lösas mellan kommunen och berörda myndigheter och i samarbete med LKAB. För närvarande pågår en dialog mellan berörda myndigheter som, så snart frågan om huvudmannaskap är löst, avser att verka för att föroreningarna Ala Lombolo kan avhjälpas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.