Till innehåll på sidan

Samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Kriminalvården och kommunerna

Skriftlig fråga 2023/24:277 av Serkan Köse (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-19
Överlämnad
2023-11-20
Anmäld
2023-11-21
Svarsdatum
2023-11-29
Sista svarsdatum
2023-11-29
Besvarad
2023-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Kriminalvården och kommunerna är avgörande för att framgångsrikt förebygga återfall i brott och främja återintegreringen av tidigare dömda i samhället.

Denna samverkan står dock inför betydande utmaningar. Många tidigare dömda upplever brist på nödvändigt stöd för en framgångsrik återintegrering, ofta på grund av otillräckliga möjligheter till arbete och social integration. Detta leder i sin tur till en ökad risk för återfall i brott. De nuvarande systemen har svårigheter med att helt uppfylla dessa individers behov, som omfattar arbetsmarknadsinsatser, social rehabilitering och psykiskt stöd.

Förslaget om en utökad samverkansinsats inom ramen för Krami och inslussningsmodellen, som inriktar sig på samordning genom samordningsförbunden enligt Finsam-lagen, är ett steg i rätt riktning. Dock uppstår frågor kring hur väl detta kan implementeras på en nationell nivå och om det finns behov av lagstiftningsändringar eller policyjusteringar för att underlätta och effektivisera sådan samverkan.

Effektiv samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Kriminalvården och kommunerna är inte bara viktig för individernas återintegrering utan också för att minska samhällskostnaderna relaterade till kriminalitet.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Hur avser ministern och regeringen att stärka och förbättra samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Kriminalvården och kommunerna, särskilt med avseende på Kramiprogrammet, för att effektivt främja arbetsmarknadsintegration och social återanpassning av tidigare dömda individer? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:277 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

A2023/01556 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och integrationsministern . Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:277 av Serkan Köse (S)

Samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Kriminalvården och kommunerna

Serkan Köse har frågat hur jag och regeringen avser att stärka och förbättra samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Kriminalvården och kommunerna, särskilt med avseende på Kramiprogrammet, för att effektivt främja arbetsmarknadsintegration och social återanpassning av tidigare dömda individer.

Möjligheten till arbete är avgörande för att bryta utanförskap och att få fler i arbete stärker välfärden. För att nå framgång i det återfallsförebyggande arbetet krävs mer än Kriminalvårdens egna insatser. Myndighetens klienter har ofta behov av stöd från flera olika huvudmän. Därför är ett väl utvecklat samarbete mellan Kriminalvården och andra samhällsaktörer centralt.

Arbetsförmedlingen och Kriminalvården har sedan lång tid ett upparbetat samarbete kring dessa individer för att öka förutsättningarna att hitta hållbara lösningar till egen försörjning och arbete i ett liv utan återfall i brott. En sådan samverkan har bedrivits sedan 1980-talet bland annat i form av Krami, vars funktion är vägledning och stöd för att underlätta för individen att komma in på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen har tillgång till en bredd av insatser som kan användas utifrån individens och arbetsmarknadens behov. Arbetsförmedlingen finns dessutom tillgänglig ute i Kriminalvårdens verksamhet. På anstalterna driver myndigheten också arbetsmarknadsutbildningar, vars funktion är att vägleda och stödja klienter för att underlätta inträde på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen och Kriminalvården har getts i uppdrag att i samverkan med kommuner eller andra aktörer utveckla Krami eller motsvarande verksamhet samt att denna verksamhet också ska nå fler av Kriminalvårdens klienter.

I redovisningen av uppdraget (A2022/01216) lyfter myndigheterna fram behovet av att samordna samhällets resurser för att stötta individen på bästa sätt och lämnar flera förslag däribland verksamhet motsvarande Krami. Rapporten analyseras för närvarande i Regeringskansliet.

Både kommuner och andra samhällsaktörer aktörer kan bidra på viktiga sätt i genomförandet av arbetsmarknadspolitiken, inte minst för arbetssökande med sammansatta behov av stöd. Samverkan mellan Arbetsförmedlingen och dessa aktörer måste därför fungera väl.

Stockholm den 29 november 2023

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.