Till innehåll på sidan

Samverkan kring ungdomar som avbryter gymnasiestudierna

Skriftlig fråga 2010/11:582 av Dingizian, Esabelle (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-06-10
Anmäld
2011-06-10
Besvarad
2011-06-15
Svar anmält
2011-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 juni

Fråga

2010/11:582 Samverkan kring ungdomar som avbryter gymnasiestudierna

av Esabelle Dingizian (MP)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Som Skolverkets rapport 360–2011 skriver medför den nya skollagen som träder i kraft den 1 juli förändringar av betydelse för de ungdomar som väljer att avbryta sina studier på de nationella programmen. De nya introduktionsprogrammen kommer bara i undantagsfall att vara tillgängliga för de elever som är behöriga till de nationella programmen. Detta innebär således att dessa ungdomar inte kan erbjudas praktik inom ramen för gymnasieskolan. Förutom stora krav på gymnasieskolorna innebär det också att ungdomarna kommer att hänvisas till jobbgarantin för unga 16–24 år som Arbetsförmedlingen ansvarar för.

Skolverket pekar på vikten av att andra aktörer i större utsträckning behöver erbjuda åtgärder till de ungdomar som avbryter sin utbildning. Inte minst är det av betydelse att kommunernas samverkan med Arbetsförmedlingen fungerar tillfredsställande.

Med anledning av ovanstående frågar jag arbetsmarknadsministern om hon har för avsikt att ta ett initiativ för att stärka samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna för att bättre bemöta de ungdomar som väljer att avbryta sina studier.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:582 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 15 juni

Svar på fråga

2010/11:582 Samverkan kring ungdomar som avbryter gymnasiestudierna

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Esabelle Dingizian har frågat mig om jag har för avsikt att ta ett initiativ för att stärka samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna för att bättre bemöta de ungdomar som väljer att avbryta sina studier.

Jag vill inleda med att framhålla att en bra samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna alltid bör eftersträvas. Arbetsförmedlingen samarbetar redan i dag med till exempel både Försäkringskassan och skolan för att genom vägledning och information underlätta övergången från skola till arbetsliv för unga med en funktionsnedsättning.

Ungdomar som inte slutfört sina gymnasiestudier löper en påtagligt större risk för arbetslöshet än andra ungdomar. En bra skola förebygger arbetslöshet och jag delar Esabelle Dingizians oro för de ungdomar som avbryter sin utbildning i förtid.

På de yrkesinriktade programmen är det en högre andel elever som inte fullföljer gymnasieutbildningen. Yrkesprogrammen har ställt för höga teoretiska krav samtidigt som eleverna inte getts tillräcklig tid för att fördjupa sig i yrkesämnena. Därför kommer det från den 1 juli i år inte längre att vara obligatoriskt för elever på yrkesprogram att läsa till en grundläggande behörighet till högre utbildning. Därmed ökar tiden för yrkesämnena. De elever som frivilligt läser in de behörighetsgivande kurserna torde vara bättre motiverade än elever som tvingas att göra det.

Program, inriktningar och kurser i gymnasieskolan moderniseras från och med i höst. Det ställs högre krav för att bli antagen på ett nationellt program, för att säkerställa att eleverna kan tillgodogöra sig utbildningen. Därmed borde genomströmningen öka. Under mandatperioden stärker vi också kopplingen mellan skola och arbetsmarknad bland annat genom att införa en gymnasial lärlingsutbildning som en alternativ väg till yrkesexamen inom gymnasieskolans yrkesprogram.

Regeringen har genomfört flera andra viktiga reformer för att höja kvaliteten och förbättra resultaten inom utbildningsväsendet. Sammanlagt har regeringen föreslagit satsningar för 6 miljarder kronor i syfte att stärka utbildningsväsendet de kommande åren.

För de ungdomar som kommer till Arbetsförmedlingen utan att ha slutfört sina gymnasiestudier finns det särskilda åtgärder som syftar till att motivera ungdomarna att återgå till utbildning för att slutföra sina studier. Under 2011 finns till exempel möjlighet för arbetslösa ungdomar mellan 20 och 24 år som saknar fullständig grundskole- eller gymnasieutbildning och som kvalificerat sig för jobbgarantin för ungdomar eller jobb- och utvecklingsgarantin, att med den högre bidragsnivån inom studiemedlet påbörja kompletterande studier vid komvux. Vidare fortsätter den studiemotiverande folkhögskolesatsningen under 2011.

Avslutningsvis vill jag dock betona att det är kommunerna och inte Arbetsförmedlingen som ansvarar för skolan och för att minska antalet elever som avbryter gymnasiestudierna i förtid.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.