Samtal med skurkregimer

Skriftlig fråga 2016/17:1888 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-05
Överlämnad
2017-09-06
Anmäld
2017-09-07
Svarsdatum
2017-09-13
Sista svarsdatum
2017-09-13
Besvarad
2017-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Att regeringen för samtal med regimer som ur ett svenskt perspektiv närmast är att betrakta som skurkregimer, med en bristande eller obefintlig respekt för mänskliga rättigheter, är ett fenomen som vi länge varit medvetna om. Vi har sett hur regeringen valt att skicka en delegation till Saudiarabien för att utveckla handelsförbindelser och hur handelsministern iklädd slöja åkt till Iran för att diskutera affärer. Vi har likaså, till skillnad från de flesta andra västländer, en egen ambassad i Nordkorea.

Nyttan med dessa samtal går naturligtvis att diskutera och kritisera, men samtidigt finns det alltid en diplomatisk avvägning att ta hänsyn till. Regeringen har ända sedan den tillträdde varit tydlig med att man inte avser att förhandla eller samtala med en av Irans allierade, nämligen Bashar al-Asads regim i Syrien, trots stora behov av att främja eldupphör i Syrien.

Med anledning av detta önskas utrikesminister Margot Wallström svara på följande fråga:

 

Vad är det som gör att regeringen kan samtala med regimer som Iran, Saudiarabien, Nordkorea och liknande men inte med den syriska regimen om exempelvis vapenvila?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1888 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1888 av Markus Wiechel (SD) Samtal med skurkregimer

Markus Wiechel har frågat mig vad det är som gör att regeringen kan samtala med regimer som Iran, Saudiarabien, Nordkorea och liknande men inte med den syriska regimen om exempelvis vapenvila.

Regeringen anser att det krävs en politisk lösning för att få slut på konflikten i Syrien.

Vi stödjer därför fortsatt den FN-ledda politiska processen, som bl.a. syftar till dialog med regimen enligt den modell som FN:s säkerhetsråd enats om i rådsresolutionen 2254.

Hittills har den syriska regimen dessvärre inte uppvisat någon större vilja att engagera sig i fredssamtalen. Sverige fortsätter att verka för genuint engagemang från alla parter i den politiska processen.

Parallellt med våra ansträngningar för den FN-ledda politiska processen fortsätter vi att, i säkerhetsrådet såväl som i andra fora, verka för landsomfattande vapenvila, fullt humanitärt tillträde, ökad respekt för mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt samt ansvarsutkrävande för internationella brott begångna i Syrien. Vi stödjer även utsatta människor i Syrien såväl som i dess grannläner genom vårt omfattande humanitära bistånd och vår femåriga biståndsstrategi för Syrienkrisen.

Hållbar fred kräver dialog. Vi fortsätter därför att verka för detta i FN:s säkerhetsråd och i relaterade processer.

Stockholm den 13 september 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.