Till innehåll på sidan

Samordningsnummer i Skatteverkets personregister

Skriftlig fråga 2017/18:211 av Elisabeth Svantesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-02
Överlämnad
2017-11-02
Anmäld
2017-11-07
Svarsdatum
2017-11-15
Sista svarsdatum
2017-11-15
Besvarad
2017-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverkets personregister omfattar både personnummer och samordningsnummer. Samordningsnummer finns för att exempelvis myndigheter i sina system ska kunna hantera personer som inte är bosatta i Sverige, även när de saknar svenskt personnummer. För att erhålla ett personnummer krävs att personen är folkbokförd i Sverige, vilket man kan bli genom att uppvisa id-handlingar och träffa myndigheten personligen. För att erhålla ett samordningsnummer krävs däremot inget av detta – varken uppehållstillstånd eller adress behövs.

Regelverken, när det gäller samordningsnummer, skapades i en tid då den internationella rörligheten bland människor var betydligt mindre än den är i dag. Sedan dess har både frivillig migration, genom globalisering, och migration som följd av krig och förföljelse ökat. Detta konstaterar Skatteverket i rapporten En analys av samordningsnummer för beskattningsändamål. Rapporten visar att riskerna har ökat för att individer eller grupper utnyttjar det svenska välfärdssystemet på ett otillbörligt sätt – eller blir utnyttjade själva.

Rapporten pekar på att samordningsnumret har fått en annan innebörd än den avsedda, både oavsiktligt och medvetet. Såväl företag och individer som myndigheter har den felaktiga bilden att Skatteverket genom att tilldela ett samordningsnummer samtidigt har säkrat att all information kopplad till personen är riktig och att inga ytterligare kontroller behövs från deras sida. Så är dock inte fallet. Skatteverkets fokus är att ta in skatt och inte att vara kontrollinstans för andra myndigheter.

Myndigheten räknar med att vart tionde samordningsnummer för beskattningsändamål tilldelas utan att det finns någon verklig avsikt att betala skatt. En konsekvens som nämns är att användningen av numren är kopplad till svarta löner och utnyttjande av arbetskraft i beroendeställning.

Jag välkomnar Skatteverkets granskning och att dess rättsavdelning nu uppgett att myndigheten kommer att skärpa sina rutiner så att det i många fall kommer att krävas arbetstillstånd för att samordningsnummer ska kunna delas ut. Det är bra. Men är det tillräckligt?

I myndighetens egen rapport går att det läsa att det under förra året delades ut cirka 76 000 samordningsnummer på begäran av olika myndigheter. Hur många samordningsnummer utan underlag som i dag finns går inte att fastställa.

Det är uppenbart att Skatteverket inte har tillräckligt god kontroll över sina samordningsnummer, och ytterst faller ansvaret på regeringen.

Med anledning av det ovanstående är min fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern och regeringen för att säkerställa Skatteverkets kontroll över samordningsnumren i personregistret?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:211 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2017/04189/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:211 av Elisabeth Svantesson (M) Samordningsnummer i Skatteverkets personregister

Elisabeth Svantesson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen vidtar för att säkerställa Skatteverkets kontroll över samordningsnumren i personregistret.

Samordningsnummer kan på begäran av en myndighet tilldelas en person som inte är eller har varit folkbokförd för att undvika personförväxling eller för att utbyta information om personen med andra myndigheter eller organisationer. Samordningsnummer fyller därmed en viktig funktion i samhället då numret tillgodoser myndigheters behov av en säker kommunikation avseende personer som inte har en stark koppling till det svenska samhället.

Det är den myndighet som begär tilldelning av samordningsnummer som ska bedöma behovet av ett sådant nummer och om personens identitet kan anses fastställd. I vissa särskilt angivna situationer kan samordningsnummer tilldelas även om det råder osäkerhet om en persons identitet. En sådan undantagssituation är för registrering i beskattningsdatabasen. Sedan Elisabeth Svantessons fråga ställdes har Skatteverket publicerat ett ställningstagande med innebörden att beslut om preliminär A-skatt eller SINK-skatt inte ska fattas när den som ansöker saknar tillstånd att arbeta i Sverige.

Vidare har jag från Skatteverket fått veta att myndigheten tillsammans med andra myndigheter har identifierat utvecklingsområden och gemensamma insatser för att förbättra dagens hantering av samordningsnummer. Tillsammans med andra myndigheter genomför Skatteverket även utbildningar i dokumentgranskning där fokus varit på hur man ska tolka information i äkta identitetshandlingar och utländska dokument.

Som framgår ovan pågår ett omfattande arbete inom Skatteverket för att förstärka kontrollen av samordningsnummer. Regeringen ser dock allvarligt på påtalade brister med samordningsnumren och jag avser att noga följa utvecklingen av arbetet.

Stockholm den 15 november 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.