Till innehåll på sidan

samordning mellan försäkringskassa och arbetsförmedling

Skriftlig fråga 2004/05:717 av Ekström, Anne-Marie (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-01-14
Anmäld
2005-01-17
Besvarad
2005-01-19
Svar anmält
2005-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 januari

Fråga 2004/05:717

av Anne-Marie Ekström (fp) till statsrådet Hans Karlsson om samordning mellan försäkringskassa och arbetsförmedling

Försäkringskassan har blivit mer aktiv på senaste tiden när det gäller att ifrågasätta sjukskrivningar. Den som inte är sjuk ska heller inte vara sjukskriven, och den som verkligen är sjuk ska få stöd och rehabilitering för att om möjligt kunna återgå i arbete så snabbt som möjligt. Den som inte kan återgå till sitt gamla arbete kan få arbetsuppgifter på den gamla arbetsplatsen eller en ny arbetsplats.

Försäkringskassans ifrågasättande av sjukskrivningar har dock också medfört att enskilda människor har hamnat i kläm mellan två myndigheter. Ett aktuellt fall gäller en man i Borås. Företagshälsovården och arbetsförmedlingen anser att mannen inte kan arbeta, medan försäkringskassans förtroendeläkare anser att han kan det. Mannen borde få stöd och rehabilitering, men bollas i stället mellan myndigheter. Det finns även ett likartat fall om en kvinna i Göteborg.

Det är angeläget att regeringen vidtar åtgärder så att människor inte hamnar mellan stolarna @ samordningen mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen måste bli bättre! Detta uttalade också socialförsäkringsutskottet i sitt betänkande 2004/05:SfU1.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta så att inte fler fall uppstår där människor råkar illa ut på grund av att arbetsförmedling och försäkringskassa brister i samordning?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:717 besvarad av

den 19 januari

Svar på fråga 2004/05:717 om samordning mellan försäkringskassa och arbetsförmedling

Statsrådet Hans Karlsson

Anne-Marie Ekström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta så att inte fler fall uppstår där människor råkar illa ut på grund av att arbetsförmedling och försäkringskassa brister i samordning.

Försäkringskassan har till uppgift att bedöma och fatta beslut om sjukpenning. Den som är arbetslös och som Försäkringskassan bedömer inte längre har medicinskt grundade behov av arbetslivsinriktad rehabilitering eller fortsatt sjukskrivning ska anmäla sig på arbetsförmedlingen för att få hjälp att hitta ett arbete.

Det är av yttersta vikt att samarbetet fungerar så att inte den enskilde hamnar mellan stolarna hos Försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Det ska ingen behöva uppleva. Försäkringskassan och arbetsförmedlingen måste därför ha välfungerande rutiner för kontakt mellan myndigheterna i samband med att en individ övergår från att vara sjukskriven till att på nytt vara arbetssökande.

Regeringen har sedan 2003 uppdragit åt Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) och Riksförsäkringsverket (RFV) att upprätta en gemensam verksamhets- och handlingsplan för arbetslivsinriktad rehabilitering av arbetslösa sjukskrivna. Samtidigt har det ställts ytterligare resurser till myndigheternas förfogande genom att 5 % av sjukpenninganslaget @ ca 1,6 miljarder kronor för 2005 @ får användas för samverkan och finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet. Detta har bidragit till att samarbetet mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen har vitaliserats och intensifierats.

Jag är glad att kunna informera Anne-Marie Ekström om att Ams och RFV i september 2004 har gjort ett tillägg i den gemensamma verksamhets- och handlingsplanen genom att betona vikten av fungerande rutiner mellan myndigheterna när en sjukskriven person ska övergå till att vara arbetssökande. Detta innebär att den berörda personen erbjuds ett möte tillsammans med representanter för Försäkringskassan och arbetsförmedlingen där den fortsatta handläggningen klargörs. Avsikten med detta är att få en tydlig övergång för individen och att minska rundgången mellan myndigheterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.