Till innehåll på sidan

Samordning av samhällets insatser vid varsel i Jämtlands län

Skriftlig fråga 2008/09:231 av Andnor, Berit (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-10
Anmäld
2008-11-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-11-25
Besvarad
2008-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 november

Fråga

2008/09:231 Samordning av samhällets insatser vid varsel i Jämtlands län

av Berit Andnor (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Jämtlands län har på senare tid drabbats av många varsel och uppsägningar. Hittills under året har över 800 personer varslats om uppsägning, vilket är 1,3 procent av den sysselsatta arbetskraften. Relativt arbetskraften är det en av de absolut högsta siffrorna i landet. Bedömningen i länet är att merparten av varslen kommer att leda till uppsägning.

Det är i huvudsak telekom- och träindustrin som har varslat om uppsägningarna och det finns ingen efterfrågan på arbetskraft inom dessa två branscher i länet. Därför behövs det omedelbara åtgärder i form av omskolning och utbildning för att ge de varslade och uppsagda möjlighet att snabbt hitta ett nytt arbete. Självklart måste Arbetsförmedlingen garanteras tillräckliga resurser för att kunna hjälpa det växande antalet människor som riskerar att ställas utanför arbetsmarknaden.

Regeringen har nyligen tillsatt en nationell beredskapsgrupp och utsett landshövdingar i vissa län att leda arbetet med att samordna samhällets insatser med anledning av det stora antalet varsel i dessa län. Med tanke på det höga antalet varsel borde också Jämtlands län omfattas av detta arbete. Min fråga till näringsministern är:

Varför har näringsministern ännu inte utsett en sådan samordnare för Jämtlands län?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:231 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 25 november

Svar på fråga

2008/09:231 Samordning av samhällets insatser vid varsel i Jämtlands län

Näringsminister Maud Olofsson

Berit Andnor har frågat mig varför jag ännu inte utsett en samordnare för Jämtlands län.

Ett effektivt omställningsarbete främjas av att lokala och regionala aktörer såväl statliga som kommunala och privata, kraftsamlar och samverkar för att skapa nya jobb och nya företag. Det är på lokal och regional nivå verktygen finns att möta de personer som drabbas av varsel. Därför har regeringen uppdragit åt ett antal personer att samordna insatserna lokalt och regionalt.

Regeringen har fått ett brett stöd för detta sätt att arbeta och uppmuntrar även andra lokala och regionala initiativ som främjar denna samverkan. Det är värt att konstatera att regeringens arbetssätt skiljer sig från den förra regeringens, som ofta hade ett ad hoc-liknande mönster med relativt magert konkret resultat.

Det är därför glädjande att också Berit Andnor ansluter sig till det synsätt som regeringen har när det gäller att kraftsamla för att möta den utveckling vi nu ser. En utveckling som till mycket stor del är betingad av globala orsaker, inte minst den internationella finanskrisen.

Vi överväger kontinuerligt behoven av samordning av insatser beroende på utvecklingen i enskilda regioner i olika delar av landet. Även Jämtlands län finns med i det arbetet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.