Samordning av havsmiljöarbetet

Skriftlig fråga 2005/06:1147 av Thorén, Sverker (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-07
Anmäld
2006-03-08
Besvarad
2006-03-15
Svar anmält
2006-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 mars

Fråga 2005/06:1147 av Sverker Thorén (fp) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Samordning av havsmiljöarbetet

I skrivelsen En nationell strategi för havsmiljön (skr. 2004/05:173) säger regeringen att en samordningsgrupp för havsmiljöfrågor bör inrättas, bestående av cheferna för de myndigheter som har havsmiljörelaterad verksamhet. Det står också att Naturvårdsverket har det övergripande ansvaret för havsmiljön och att de bör vara sammankallande i denna grupp. Redan 2003 pekade Havsmiljökommissionen på att splittringen i havsmiljöarbetet måste åtgärdas om de ansträngningar som görs för att lösa havsmiljöproblemen ska få effekt.

Skrivelsen kom den 30 juni 2005 och denna samordningsgrupp har ännu inte kommit till. Naturvårdsverket säger sig vänta på beslut av regeringen. Det är svårt att förstå varför det ska behöva ta över ett halvår för regeringen att komma till beslut i ett sådant här ärende.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet vad hon avser att göra för att samordningen av havsmiljöarbetet ska komma i gång skyndsamt.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1147 besvarad av

den 15 mars

Svar på fråga 2005/06:1147 om samordning av havsmiljöarbetet

Statsrådet Lena Sommestad

Sverker Thorén har frågat mig vad jag avser att göra för att samordningen av havsmiljöarbetet ska komma i gång skyndsamt.

Inledningsvis vill jag säga att jag delar Sverker Thoréns djupa engagemang för havsmiljön och jag kan konstatera att vi även är överens i frågan om vikten av en förstärkt myndighetssamordning i frågor som rör havsmiljön. Förslaget att inrätta en samordningsgrupp, bestående av cheferna för de myndigheter som har havsmiljörelaterad verksamhet, presenteras i regeringens skrivelse En nationell strategi för havsmiljön (skr. 2004/05:173). I strategin lyfts detta förslag fram som en av de strategiska insatser som krävs för att målet om ett hav i balans ska kunna nås.

I regeringens skrivelse aviseras även ett uppdrag till Naturvårdsverket att i samråd med berörda myndigheter utarbeta ett förslag till en samlad aktionsplan för den svenska havsmiljön. Uppdraget lämnades den 20 oktober 2005 och ska ses som ett första steg i arbetet mot en mer effektiv myndighetssamordning i frågor som rör havsmiljön. I arbetet med att ta fram aktionsplanen ingår förutom Naturvårdsverket även Försvarsmakten, Kustbevakningen, Statens räddningsverk, Jordbruksverket, Fiskeriverket, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, Sveriges geologiska undersökning, Boverket, Statens energimyndighet, Kemikalieinspektionen, Sjöfartsverket, Skogsstyrelsen samt Länsstyrelsen i Stockholms, Västerbottens och Västra Götalands län. Aktionsplanen kommer att lämnas till regeringen den 1 maj 2006. I uppdraget ingår bland annat att redovisa eventuella oklarheter i ansvarsfördelningen mellan myndigheter samt att ge förslag på hur sådana oklarheter kan undanröjas.

Regeringen har i samråd med Naturvårdsverket diskuterat när bildandet av en samordningsgrupp lämpligast bör ligga tidsmässigt. Vi har gemensamt kommit överens om att en samordningsgrupp bör tillsättas som ett andra steg i arbetet med en effektivare myndighetssamordning, efter det att aktionsplanen har presenterats. Det är vår övertygelse att detta upplägg ger det bästa utgångsläget för en långsiktig och framgångsrik myndighetssamordning.

Jag vill avslutningsvis understryka att det är regeringens avsikt att besluta om en samordningsgrupp snarast efter det att aktionsplanen har lämnats till regeringen. Min intention med denna samordningsgrupp är att den ytterligare skulle kunna bidra till arbetet med att förbättra vår havsmiljö.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.