Sammanhållen skoterpolitik

Skriftlig fråga 2007/08:975 av Granberg, Lars U (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-14
Anmäld
2008-03-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-03-25
Besvarad
2008-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga

2007/08:975 Sammanhållen skoterpolitik

av Lars U Granberg (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Snöskotern är ett fantastiskt fordon som underlättar arbete och transporter vintertid. Dessutom brukar det vara dörren till upplevelser, rekreation och glädje för boende och vinterturister. Från många orter kommer nu uppgifter om att störningarna från snöskoterförare som kör på otillåtna ställen ökar.

På några orter, i främst Norrlands inland, pågår det försök med att tillåta snöskotertrafik på gator och vägar. Syftet med försök är att minska störningarna genom att ge möjligheter för skoterförarna att ta sig till närmaste snöskoterled på ett lagligt och säkert sätt.

I förarbevisutbildningarna jobbar snöskoterklubbar och branschorganisationer hårt med att åstadkomma regelefterlevnad. Nya snöskoterförare tillkommer varje år, varför man behöver hjälp och medel för att nå alla skoterförare med korrekt information, inte minst med tanke på att de allra flesta skoterförare börjar köra snöskoter innan de är myndiga eftersom åldersgränsen för att få köra skoter är 16 år.

De friheter som ett fåtal människor tar sig riskerar att resultera i konsekvenser och försämringar för kollektivet. Att ge polisen ökade resurser till övervakning och att ge snöskoterrörelsen modeller och medel för att ytterligare påverka attityderna är det som ger önskad effekt. Det är en viktig del i en sammanhållen skoterpolitik.

Min fråga till statsrådet är:

När avser statsrådet att presentera en sammanhållen skoterpolitik?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:975 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 25 mars

Svar på fråga

2007/08:975 Sammanhållen skoterpolitik

Miljöminister Andreas Carlgren

Lars U Granberg har frågat infrastrukturminister Åsa Torstensson när statsrådet avser att presentera en sammanhållen skoterpolitik. Frågan har överlämnats till mig.

Många olika regelverk reglerar eller berör de problem och svårigheter som Lars U Granberg lyfter fram, till exempel terrängkörningslagen, miljöbalken, trafikförordningen, körkortslagen och brottsbalken. Inom regeringen ansvarar jag för terrängkörningslagstiftningen och miljöbalken. Jag är medveten om problemen inom terrängkörningsområdet, bland annat om behovet att ta fram ett förslag om finansiering om skoterleder och bättre tillsyn.

Regeringen tror att det bästa sättet att lösa problemen är att ändra i och utforma de olika regelverk som i dag reglerar, såväl terrängkörning i allmänhet och därmed även snöskotrar, som trafik- och säkerhetslagstiftning, på ett sådant sätt att de brister och behov som Lars U Granberg pekar på omhändertas. Inom Miljödepartementet pågår för närvarande ett arbete att se över terrängkörningslagstiftningen. Inom Näringsdepartementet förbereds ändringar i körkortslagstiftningen som bland annat omfattar fordonsslaget terrängskoter samt förarbevis för det. Ändringarna syftar till att förbättra trafiksäkerheten för förare av terrängskotrar. Genom en uppdelning av fordonsslaget terrängskoter i snöskoter och terränghjuling kan utbildning och prov fordonsanpassas bättre än tidigare. Vägverket Region Mitt inrättade under 2007 ett nationellt snöskoterråd. Det har träffats en överenskommelse om samarbete om snöskoterfrågor 2007–2012 mellan Vägverket, Naturvårdsverket, polisen, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Kommunförbundet Norrbotten, Samernas riksförbund, Sveriges snöskoterägares riksorganisation, Sveriges snöskoteråkares centralorganisation och Lantbrukarnas riksförbund. Visionen för samarbetet är: ”Snöskotertrafiken bedrivs utan att människor, djur, miljö och egendom skadas eller störs.” Avsikten är att ta fram en handlingsplan för snöskoterfrågor där man tar upp bland annat information, tillsyn, regler om fordon och trafik, miljö och trafiksäkerhet och skoterleder och som är avsedd att fungera som plan för en långsiktig skoterpolitik. Parterna svarar för sina egna kostnader enligt överenskommelsen. Samverkansformer som kräver medel regleras i avtal mellan parterna. I dessa klargörs finansieringsformerna. Rådet kommer att bidra till en bättre samordning och utveckling av skoterfrågorna. Regeringen medverkar i rådet genom sina myndigheter. Regeringen har således tagit flera initiativ för att komma till rätta med de problem som frågeställaren lyfter fram.

Det regionala och lokala samarbetet i skoterfrågor är mycket viktigt och regeringens strävan är att frågor som är möjliga att avgöra nära berörda inte ska bestämmas centralt. Alla frågor kan dock inte lösas på lokal nivå. Regeringen kommer att ta sitt ansvar för att ta fram förslag på de frågor som kräver lösning på central nivå.

Regeringen har med andra ord vidtagit en hel rad åtgärder som visar att regeringen har uppmärksammat skoterfrågorna. När de förslag som nu bereds i Regeringskansliet är färdigberedda, kommer de att läggas fram.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.