Samisk vägvisare

Skriftlig fråga 2006/07:1533 av Wallmark, Hans (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-08-08
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-22
Svar anmält
2007-08-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 augusti

Fråga

2006/07:1533 Samisk vägvisare

av Hans Wallmark (m)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Den samiska kulturen är en del av vårt gemensamma arv samtidigt som den sträcker sig över flera länder längs Nordkalotten. Den är på många sätt internationell men med nationella inslag och uttryck. Enligt rapportering genomfördes för några veckor sedan urfolksfestivalen Riddu Riððu i norska Kåfjord. Den kom att handla om allt från modevisning, jojkskola till navajoindiansk punk. 21-åriga Brita Iren Thomason från Kautokeino utsågs till så kallad samisk vägvisare. Det innebär att hon under ett år, med finansiering av norska staten, åker omkring till skolor, myndigheter och offentliga institutioner för att berätta om den samiska kulturen. På så sätt synliggörs det samiska i hela Norge – ett sätt att bryta fördomar genom att sprida kunskap och förståelse.

Avser jordbruksministern med ansvar även för de samiska frågorna att vidta några åtgärder för att den svenska staten, ensam eller tillsammans med andra organ, kan sprida kunskap och förståelse om samernas historia och kultur med hjälp av en så kallad samisk vägvisare på sätt som sker i Norge?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1533 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 22 augusti

Svar på fråga

2006/07:1533 Samisk vägvisare

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att den svenska staten ensam eller tillsammans med andra organ kan sprida kunskap och förståelse om samernas historia och kultur med hjälp av en så kallad samisk vägvisare på sätt som sker i Norge.

I Sverige finns Samiskt informationscentrum som är ett permanent organ för informationsfrågor som rör det samiska samhället, kulturen och historien. Centrumet vänder sig till en bred allmänhet, med särskilt fokus på barn och ungdomar, med syftet att öka kunskapen om och intresset för samer och samisk kultur. Centrumet ska också ge stöd åt myndigheter och organisationer samt arbeta med nätverksbyggande. Samiskt informationscentrum är en förlängning av den informationssatsning om samer och samisk kultur som bedrevs av den förra regeringen 2001–2004. Sametinget ansvarar för informationscentrumet där det i dag arbetar tre personer. Informationscentrumets webbportal www.samer.se, som öppnades 2005, hade förra året i genomsnitt 128 900 besökare per månad.

Trots de insatser som görs och har gjorts för att öka kunskapen om samerna är regeringen medveten om att okunskapen om samer och samisk kultur fortfarande är stor i Sverige, bland annat inom skolan. Eftersom Sverige redan har ett samiskt informationscentrum med liknande uppgifter som den samiska vägvisaren i Norge har jag dock inte för avsikt att föreslå regeringen att vidta några ytterligare åtgärder på området. Jag skulle däremot framöver kunna tänka mig ett ökat nordiskt samarbete inom informationsområdet för att utbyta erfarenheter och kanske hitta konkreta samarbetsprojekt för att förbättra kunskapen om samer på nordisk nivå.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.