Samarbete mellan Sverige och Zimbabwe om miljö och klimat
Skriftlig fråga 2016/17:976 av Sofia Arkelsten (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-03-02
- Överlämnad
- 2017-03-03
- Anmäld
- 2017-03-14
- Svarsdatum
- 2017-03-15
- Sista svarsdatum
- 2017-03-15
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Statsrådet Isabella Lövins statssekreterare Ulrika Modéer besökte nyligen Zimbabwe. Landet beskrivs i landguiden så här: Zimbabwe har sedan självständigheten 1980 styrts av Robert Mugabe som när han tillträdde var en hyllad frihetshjälte men som under årens gång förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Vid självständigheten var Zimbabwe ett förhållandevis välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industri som lades i spillror av decenniers vanskötsel. Under 2000-talet drabbades landet av en ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.
Det finns all anledning att vara vaksam på hur det svenska biståndet förhåller sig till ett land som Zimbabwe. I en film som publicerats på Twitter av Sveriges ambassad i Zimbabwe beskriver statssekreteraren den nya strategin för samarbetet och även att Sverige med intresse följer politiska reformer i Zimbabwe. Miljö och klimat ska nu enligt den nya strategin vara en prioriterad fråga för samarbetet mellan Sverige och Zimbabwe.
Det är bra att statssekreteraren i filmen bland annat nämner sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter samt mänskliga rättigheter. Men det krävs så mycket mer.
Besöket väcker frågor om syftet med resan, vilka möten statssekreteraren hade och vilka frågor som togs upp på de mötena samt om statssekreteraren fick gehör för den svenska ståndpunkten. Det är också oklart vilka politiska reformer i Zimbabwe som sker som Sverige just nu ser positivt på samt på vilket sätt Sverige och Zimbabwe ska kunna samarbeta om miljö och klimat.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:
På vilket sätt ska Sverige och Zimbabwe kunna samarbeta om miljö och klimat?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:976 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Utrikesdepartementet |
Statsrådet Lövin |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:976 av Sofia Arkelsten (M) Samarbete mellan Sverige och Zimbabwe om miljö och klimat
Sofia Arkelsten har frågat mig på vilket sätt Sverige och Zimbabwe ska kunna samarbeta om miljö och klimat.
Sverige har en lång och nära relation till det zimbabwiska folket. Regeringen följer händelseutvecklingen i landet noga. Fattigdomen har ökat drastiskt de senaste åren och beräknas officiellt uppgå till cirka 63 procent av befolkningen, varav 76 procent bor på landsbygden. Landets tillväxt är svag. Från att tidigare ha varit en nettoexportör av livsmedel befinner sig Zimbabwe i ett läge där ungefär en tredjedel av landets invånare har problem med livsmedelsförsörjningen.
Zimbabwe har visat ett aktivt engagemang för klimatarbetet inom FN. Miljö- och klimatutmaningarna i landet har en nära påverkan på utvecklingen och riskerar att underminera den utveckling som tidigare uppnåtts. Ohållbar naturresursanvändning i kombination med stort beroende av jordbruk gör inte minst den fattiga landsbygdsbefolkningen sårbar för klimatförändringar och naturkatastrofer, samt spär på miljö-utmaningarna. Motståndskraften är svag. Landets energikris påverkar såväl hushåll som tillväxten negativt. En nationell zimbabwisk klimatstrategi, som bland annat fokuserar på förnybar energi, har utarbetats. Genomförandet hämmas dock av bristande resurser och politisk vilja.
En ny strategi för det bilaterala utvecklingssamarbetet med Zimbabwe är under utarbetande i regeringskansliet. Försörjning, miljö, klimat och energi föreslås ingå som ett nytt område i utvecklingssamarbetet givet frågornas relevans för en hållbar utveckling i landet samt möjlighet till svenskt mervärde. Insatser på miljö- och klimatområdet i kombination med insatser inom hälsa och försörjningsmöjligheter, inklusive livmedelsförsörjning, kan bidra till att öka motståndskraften och minska sårbarheten hos den utsatta befolkningen. Utvecklingssamarbetet föreslås fortsatt kanaliseras via civilsamhällesorganisationer och multilaterala organisationer även inom detta område. Sverige har således inte något direkt samarbete med den zimbabwiska regeringen. Ett direkt samarbete inom ramen för utvecklingssamarbetet är inte aktuellt förrän politiska och ekonomiska reformer genomförts i Zimbabwe. Den närmare utformningen av samarbetet på miljö- och klimatområdet inom ramen för utvecklingssamarbetet kommer att utformas efter att strategin har beslutats av regeringen.
Inom ramen för genomförandet av det internationella klimatavtalet såväl som Agenda 2030 för Sverige dialog med en rad olika länder, i syfte att exempelvis utbyta erfarenheter och lärdomar om utmaningar och möjligheter. I den bredare politiska dialogen med Zimbabwe fortsätter Sverige att betona bland annat vikten av ägarskap för genomförandet av såväl det internationella klimatavtalet som Agenda 2030, inklusive mobilisering av nationella resurser.
Stockholm den 13 mars 2017
Isabella Lövin
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.