Salmonellautbrott

Skriftlig fråga 2005/06:1009 av Sjöstrand, Sven-Erik (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-15
Anmäld
2006-02-15
Besvarad
2006-02-22
Svar anmält
2006-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 februari

Fråga 2005/06:1009 av Sven-Erik Sjöstrand (v) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Salmonellautbrott

Det skånska salmonellautbrottet var ännu värre än man trodde från början. Just nu testar Jordbruksverket 150 gårdar för att spåra och oskadliggöra smittan. Kostnaden för detta salmonellautbrott kan landa på flera miljoner.

För någon vecka sedan upptäcktes ytterligare salmonellasmitta i Lantmännens foderfabrik i Åhus. Den nya smittan fanns i en produktionslinje som hanterar sojamjöl. Senast i slutet av december förra året hittades salmonella i rapsmjöl i samma fabrik. I december kom mjölpartiet från Polen; sojamjölet som nu fanns i produktionslinjen levererades från Brasilien.

Enligt gällande lagstiftning behöver inte de utländska leverantörerna garantera att produkterna är salmonellafria och detta är mycket beklagligt. Halterna är ofta låga @ men smittsamma. Det gör hanteringen besvärlig. När provsvaren väl kommer har fodret ofta redan lämnat fabriken och är i bruk ute på gårdarna.

Åtgärder som vidtas för att minska risken för salmonella bör till stor del vara konsumentskydd.

Min fråga till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minimera risken för salmonellautbrott?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1009 besvarad av

den 22 februari

Svar på fråga 2005/06:1009 om salmonellautbrott

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Sven-Erik Sjöstrand har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minimera risken för salmonellautbrott. Jag utgår ifrån att Sven-Erik Sjöstrand i detta sammanhang avser foderburen salmonella.

I EG-lagstiftningen om foder finns bestämmelser om salmonella endast beträffande animaliska foder. Sverige har alltsedan vi blev medlemmar i EU arbetat för att införa gemenskapsbestämmelser om salmonella även för vegetabiliska foder, hittills utan framgång. Vi kommer återigen att driva frågan i samband med arbetet med tillämpningsbestämmelser för den nya foderhygienförordningen som började tillämpas den 1 januari 2006.

De svenska detaljbestämmelserna avseende salmonella i foder finns i Jordbruksverkets föreskrifter. I dessa anges bland annat att råvaror som betraktas som riskråvaror, till exempel raps- och sojaprodukter, inte får användas innan negativa salmonellaanalyser föreligger. I föreskrifterna anges också bland annat krav på värmebehandling av vissa foder och bestämmelser för det kontrollprogram som syftar till att förhindra att salmonellasmittat foder når animalieproducenterna. I kontrollen ingår såväl foderfabrikernas egenkontroll som Jordbruksverkets offentliga kontroll.

Trots de jämförelsevis, sett i ett internationellt perspektiv, stränga nationella bestämmelserna har problem med foderburen salmonellasmitta uppstått under senare år, nu senast i Skåne. Mot bakgrund av detta har Jordbruksverket beslutat att ge en utomstående expert, professor Martin Wierup vid Sveriges lantbruksuniversitet, i uppdrag att snabbutreda behovet av ytterligare åtgärder för att bibehålla det i jämförelse med andra länder unikt goda salmonellaläget i Sverige, i syfte att skydda i första hand konsumenterna. Utredaren ska avrapportera sitt uppdrag under våren 2006.

Med det planerade arbetet med frågan i EU samt de åtgärder som Jordbruksverket vidtagit såväl på kortare sikt, i samband med de nu pågående salmonellaproblemen i Skåne, som på längre sikt i och med tillsättandet av en utredare, är jag övertygad om att vi inom foderområdet kommer att uppnå en hög säkerhet i fråga om salmonellafrihet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.