Salmonellasmittat kött

Skriftlig fråga 1999/2000:73 av Hagström, Caroline (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-15
Anmäld
1999-10-18
Besvarad
1999-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 oktober

Fråga 1999/2000:73

av Caroline Hagström (kd) till jordbruksminister Margareta Winberg om salmonellasmittat kött

Nyligen hittades salmonellasmitta i ett 14 ton stort parti belgiskt griskött vid en inspektion på ett styckningsföretag i Kristianstad. Partiet hade veterinärprotokoll från Belgien som garanterade att köttet var fritt från salmonella. Efter en kontroll i Sverige visade det sig dock att köttet var smittat med salmonellabakterier. Det smittade köttet värmebehandlades till 69 grader och skickades sedan ut för försäljning till butiker.

Trots veterinärprotokoll, som ska garantera ett icke smittat kött, kommer således salmonellasmittat kött in i Sverige. De svenska inköparna är här hänvisade till den veterinärkontroll som görs inom EU och är tvungna att lita på den. De prover som tas på kött från EU länderna sker slumpvis, och skulle man systematiskt göra dessa tester så räknas det som handelshinder.

Vi har i Sverige en god kvalitet på våra livsmedel och en mycket god kunskap och kompetens inom detta område. Men livsmedelsbranschen är sårbar och salmonellasmittat kött är ett kvarstående problem. Vi kan i dag räkna upp en mängd s.k. skandaler inom branschen under det senaste året.

Med anledning av detta frågar jag ministern:

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att förhindra att salmonellasmittat kött kan försäljas i Sverige ?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:73 besvarad av

den 20 oktober

Svar på fråga 1999/2000:73 om salmonellasmittat kött

Jordbruksminister Margareta Winberg

Caroline Hagström har frågat mig om vilka åtgärder jag kommer att vidta för att förhindra att salmonellasmittat kött kan försäljas i Sverige.

De svenska livsmedelsproducenterna har gjort stora ansträngningar för att hålla sina produkter fria från salmonella. För att vidmakthålla den goda situationen i Sverige fick vi också vid inträdet i EU garantier för att kött och köttprodukter avsedda att införas till Sverige från annat medlemsland skulle vara kontrollerade beträffande salmonella. Det är viktigt att dessa garantier upprätthålls. Statens livsmedelsverk följer kontinuerligt utvecklingen beträffande salmonellaförekomst i Sverige.

Enligt våra salmonellagarantier ska allt färskt kött som skickas till Sverige testas för salmonella innan det lämnar produktionsanläggningen i det avsändande EU-landet. Officiellt intygande medföljer köttet. Kött som ska gå till produktion, t.ex. charkvara, och som ska upphettas till säker temperatur så att bakterier som exempelvis salmonella avdödas behöver inte testas och intygas.

Det vilar ett stort ansvar på importörerna att kontrollera att intygen är korrekta och att anmäla felaktigheter. Många importörer av kött och köttråvara från andra EU-länder testar själva köttet vid mottagandet även om intyg medföljer.

Om mottagaren misstänker att ett parti är felaktigt eller t.ex. saknar intyg ska denna kalla på den kommunala livsmedelstillsynen som ska provta köttet. Det finns alltså möjlighet för den ansvariga myndigheten att kontrollera införda partier och om salmonella påträffas ska åtgärder vidtas. De vanliga åtgärderna i Sverige när salmonella upptäcks är att partiet återsänds till ursprungslandet eller att det destrueras. Den kommunala tillsynsmyndigheten har också ett stort ansvar för att utföra icke diskriminerande stickprovskontroller och att ha kontroll över dem som för in kött från andra EU-länder. Kommunernas ansvar för folkhälsan är i detta avseende mycket stort.

Att livsmedel garanterat är fria från salmonella är en viktig fråga inte bara för svenska konsumenter utan också för konsumenter i andra medlemsstater. Självfallet vill jag verka för ett bibehållet gott läge i Sverige men också för att vår syn på salmonella sprids till övriga medlemsländer.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.