salmonellagarantin

Skriftlig fråga 2001/02:1637 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-09-25
Anmäld
2002-09-30
Besvarad
2002-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 september

Fråga 2001/02:1637

av Jeppe Johnsson (m) till jordbruksminister Margareta Winberg om salmonellagarantin

Importerat kött av nöt, svin och fågel omfattas av en obligatorisk salmonellakontroll. Detta undantag förhandlades fram vid Sveriges EU-inträde.

I november 2001 fastslog EU-kommissionen att regeln inte gäller s.k. "köttberedningar". Som "köttberedningar" räknas även kött och fågel som marinerats, kebab, malet kött som kryddats samt saltat och rimmat kött. För kycklingkött räcker det att köttet lagts i saltlake.

I Sverige är salmonellan reglerad i lag. Kontrollen av salmonella i kyckling- och kalkonstallar är mycket noggrann. Svenskt fågelkött är i stort sett salmonellafritt.

De kontroller som Livsmedelsverket gör visar att cirka en tredjedel av proverna på importerade "köttberedningar" är positiva för salmonella. Flest anmärkningar har kycklingprodukter fått.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att salmonellagarantin ska vara effektiv och även omfatta s.k. köttberedningar?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1637 besvarad av

den 30 september

Svar på fråga 2001/02:1637 om salmonellagarantin

Jordbruksminister Margareta Winberg

Jeppe Johnsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att salmonellagarantin ska vara effektiv och även omfatta s.k. köttberedningar.

Sverige har en unik salmonellasituation tack vare ett långsiktigt arbete som involverat såväl näring som offentlig förvaltning. Det ligger i allas intresse att fortsätta hålla Sverige fritt från salmonella. Om en livsmedelsproducerande anläggning smittas av salmonella måste hela anläggningen saneras, vilket är mycket kostsamt. Dessutom förbjuder livsmedelslagstiftningen att salmonellasmittat kött tillåts komma in i livsmedelskedjan.

Livsmedelsverket tvingades förra hösten av EU att ändra sina föreskrifter så att det inte längre är obligatoriskt för importörer av köttberedningar från andra EU-länder att kräva att köttet provtas i egenkontrollen, alternativt att partiet åtföljs av intyg om smittfrihet. Ändringen var nödvändig att göra eftersom köttberedningar inte togs med bland våra s.k. salmonellagarantier när vi förhandlade om EU medlemskap. Vårt krav på obligatorisk kontroll av dessa produkter stod därför i strid mot EU:s regler.

När det gäller kött från tredjeland tas salmonellaprov både från färskt kött och köttberedningar. Sverige har avtal med vissa länder som själva får provta och intyga att köttet är salmonellafritt. Det bör tilläggas att i dagsläget är importen av kött från tredjeland till Sverige liten @ i relation till införseln från andra EU-länder.

Livsmedelsverket arbetar för närvarande med ett projekt där man testar köttberedningar som kommer till Sverige från annat EU-land. Tanken är att få fram ett underlag hur mycket salmonella som förekommer i den här typen av livsmedel.

Det pågår också ett arbete inom EU med att modernisera hygienlagstiftningen för kött. Våra salmonellagarantier är inte uppe till förhandling eftersom de står inskrivna i vårt anslutningsfördrag, men för närvarande överväger jag att i förhandlingsprocessen ta upp frågan om det är möjligt att få garantierna utvidgade till att omfatta köttberedningar. Det är dock en process där inte Sverige avgör utgången, utan ett sådant beslut skulle fattas av rådet.

Tills vidare utgår jag från att branschen beträffande köttberedningar från annat EU-land tar sitt ansvar för att behålla vår fina smittostatus och att konsumenterna bidrar genom att använda god hygien i köket.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.