säkrare ledningsgator

Skriftlig fråga 2001/02:501 av Carnerö, Åke (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-10
Anmäld
2002-01-15
Besvarad
2002-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 januari

Fråga 2001/02:501

av Åke Carnerö (kd) till näringsminister Björn Rosengren om säkrare ledningsgator

Återigen har det snöat i Sverige vilket har medfört att kullfallna träd orsakat avbrott i elförsörjningen i flera områden runtom i landet. Enligt min uppfattning beror elavbrotten bl.a. på brister i det förebyggande skogliga underhållet utmed de s.k. ledningsgatorna.

I föreskrifterna för vegetation i ledningsgator finns märkligt nog inte några krav på avstånd mellan friledning och vegetation vid sidan. Helt trädsäkra ledningsgator skulle innebära alltför stora intrång för markägare men standarden på det förebyggande underhållet bör förbättras. Genom ett kvalitetsinriktat förebyggande underhåll av ledningsgatorna bör det vara möjligt att nå högre tillförlitlighet i leveranserna av el.

För att så snabbt som möjligt komma i gång med reparationsarbetet vid skador och störningar på elnäten krävs en god beredskap. Inrättandet av en central beredskapsstyrka skulle härvid kunna vara ett sätt att söka förkorta avbrottstiderna.

Min fråga till näringsminister Björn Rosengren:

Vilka konkreta åtgärder ämnar statsrådet vidta för att så långt möjligt minska de återkommande problemen med elavbrott på grund av dåligt röjda ledningsgator?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:501 besvarad av

den 16 januari

Svar på fråga 2001/02:501 om säkrare ledningsgator

Näringsminister Björn Rosengren

Åke Carnerö har frågat mig vad jag ämnar vidta för att så långt möjligt minska de återkommande problemen med elavbrott på grund av dåligt röjda ledningsgator.

Regeringen har i propositionen Energimarknader i utveckling @ bättre regler och tillsyn (prop. 2001/02:56) presenterat sin bedömning när det gäller leveranssäkerheten i eldistributionsnätet. Regeringen anser att det för närvarande, utöver de frivilliga åtgärder som elbranschen vidtar, inte finns behov av några ytterligare åtgärder.

Med anledning av förra årets kraftiga snöoväder inledde jag kontinuerliga diskussioner med elbranschen om vad som skulle kunna göras för att förbättra situationen med stora störningar i elleveranser. Elbranschen tog i samband med dessa diskussioner fram ett åtgärdspaket som de åtog sig att genomföra. Dessa åtgärder omfattar ökade informationsinsatser, ökat samarbete för att hantera större störningar i elleveranserna, översyn av ledningsnätet i de värst drabbade områdena och införande av goodwill-ersättningar till kunder med långa strömavbrott.

Jag har också nyligen träffat företrädare för branschen för att informera mig om den senaste tidens störningar och om hur arbetet fortskrider med branschens åtgärdspaket. Jag kan konstatera att företagen har vidtagit åtgärder för att förbättra situationen och har påbörjat arbetet på alla dessa områden. Generellt sett kan också sägas att under de senaste veckornas snöoväder har betydligt färre kunder drabbats av långa strömavbrott på över 24 timmar än vad som var fallet vid förra vinterns problem. Detta beror bl.a. på att företagens beredskapsorganisationer nu varit bättre förberedda och på det ökade samarbetet mellan företagen.

Att situationen hittills i år hanterats bättre än förra vintern innebär dock inte att företagen kan slå sig till ro. Tvärtom tyder de erfarenheter som nu gjorts på att det är nödvändigt med fortsatta insatser från företagens sida, t.ex. är det viktigt att underhållet förbättras och att investeringar kommer igång för att förstärka näten i känsliga områden. Jag kommer att följa utvecklingen noga och Energimyndigheten har regeringens uppdrag att följa utvecklingen när det gäller leveranssäkerheten i elnätet och företagens frivilliga åtgärder. Energimyndigheten ska rapportera sina slutsatser till regeringen senast den 15 maj 2002.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.