Säkerställd behörighet till högskolan

Skriftlig fråga 2019/20:1268 av Kristina Axén Olin (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-27
Överlämnad
2020-04-28
Anmäld
2020-04-29
Svarsdatum
2020-05-06
Sista svarsdatum
2020-05-06
Besvarad
2020-05-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

På grund av coronapandemin sker all undervisning från gymnasieskolan och uppåt på distans sedan en tid tillbaka. Regeringen och Skolverket har återkommande påpekat att detta innebär en stor utmaning för skolan, framför allt för de elever som går i årskurs 3 på gymnasiet och som ska ta sin gymnasieexamen. En av utmaningarna är att distansundervisning inte fullt ut kan kompensera för den ordinarie undervisningen och att detta kommer att behöva kompenseras för vid ett senare tillfälle.

Många som ska ta studenten planerar att direkt påbörja studier vid universitet och högskolor till hösten 2020. I normala fall skulle skolor ha möjlighet att fram till den 17 juni 2020 skicka in resterande betyg från vårterminen till högskoleantagningen.

Men när skolor och skolhuvudmän nu kan behöva fatta beslut om att förlänga vårterminen kan detta skapa problem för dessa elever när de inte hinner avsluta studierna och ta sin gymnasieexamen före detta datum. Detta gör att de riskerar att bli utan den högskolebehörighet som behövs för en komplett ansökan till högskolan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att alla blivande studenter hinner få sina betyg inrapporterade och därmed har sin högskolebehörighet säkerställd?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1268 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)



U2020/02683/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1268 av Kristina Axén Olin (M)
Säkerställd behörighet till högskolan

Kristina Axén Olin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att alla blivande studenter hinner få sina betyg inrapporterade och därmed har sin högskolebehörighet säkerställd.

Coronaviruset innebär en stor utmaning och ger konsekvenser för hela det svenska samhället. Alla måste hjälpas åt för att minska smittspridningen. I det extraordinära läget som samhället är i kommer uppoffringar att behöva göras.

Elever som går sista året i gymnasieskolan och som planerat att få sin gymnasieexamen i juni och gå vidare till fortsatta studier påverkas av effekterna av det nya coronaviruset och dess spridning. Regeringen har dock vidtagit en rad åtgärder för att underlätta för skolan att fortsätta bedriva sin verksamhet under de nya förutsättningarna. För att möjliggöra att elever ska kunna genomföra vissa praktiska moment, genomföra prov eller på annat sätt visa sina kunskaper i skolans lokaler har regeringen den 2 april beslutat om en förordningsändring i förordningen (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta. Ändringen gör det möjligt för en mindre andel elever i gymnasieskolan att få viss utbildning i skolans lokaler. Det är en åtgärd som också kan bidra till att lärare kan få ett tillförlitligt betygsunderlag så att de kan sätta betyg enligt plan.

Med anledning av den pågående coronapandemin har Statens skolverk genomfört telefonintervjuer med skolhuvudmän om pandemins påverkan på ett antal områden. Dessa resultat har sedan publicerats i Huvudmän om påverkan av coronapandemin, insamling 2020-04-16 (dnr. 5.1-2020:617). Då har en majoritet angett att coronapandemin kommer att påverka inrapporteringen av betyg till högskolan i ganska låg grad eller mycket låg grad. En femtedel av skolhuvudmännen har angett att pandemin kommer att påverka inrapporteringen av betyg till högskolan, i ganska hög grad eller mycket hög grad medan en något mindre andel uppger att de inte vet.

Vad gäller antagningen till högskolan är det Universitets- och högskolerådet samt universitet och högskolor som är de ansvariga myndigheterna. Regeringen följer utvecklingen på området noga och har kontinuerlig kontakt med myndigheterna. Universitets- och högskolerådet har också kontakt med Skolverket i dessa frågor. Regeringen är beredd att vidta ytterligare åtgärder om det krävs.

Stockholm den 6 maj 2020

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.