Säkerhetsprövning av evakuerade

Skriftlig fråga 2020/21:3530 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-26
Överlämnad
2021-08-27
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-10
Sista svarsdatum
2021-09-10
Besvarad
2021-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Tusentals människor har kunnat flygas ut från Afghanistan av olika militära styrkor sedan talibanerna intog huvudstaden Kabul. Det rör sig om alltifrån utländska medborgare till lokalanställd personal eller andra som av olika skäl har goda skäl att skyddas från talibanernas våld. Exempelvis Frankrike har i skrivande stund evakuerat runt 2 000 personer, och nu har det enligt tidningen Svenska Dagbladet visat sig att fem av dessa har identifierats som potentiella säkerhetshot: De misstänks i själva verket själva vara talibanska krigare.

Att detta sker är kanske inte helt oväntat. Mot bakgrund av att även Sverige evakuerat personer från Afghanistan tydliggör dock detta behovet av att göra gedigna säkerhetskontroller av dem som evakueras, helst redan innan de når svensk mark.

Det bör inte finnas några politiska skillnader beträffande vikten av att förhindra personer som klassas som potentiella säkerhetshot från att komma in i Sverige, inte minst mot bakgrund av att vi vet hur svårt det kan vara att avvisa dessa individer när de väl anlänt.

Statsrådet Mikael Damberg önskas därför svara på följande:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit i syfte att skyndsamt granska och säkerhetspröva de personer som evakuerats från Afghanistan innan de anländer till Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3530 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/ 03007 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3530 av Markus Wiechel (SD)
Säkerhetsprövning av evakuerade

Markus Wiechel har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit i syfte att skyndsamt granska och säkerhetspröva de personer som evakuerats från Afghanistan innan de anländer till Sverige.

Säkerhetssituationen i Afghanistan försämrades hastigt och dramatiskt. Svenska myndigheter och deras motsvarigheter inom och utanför EU bedriver ett intensivt arbete för att analysera situationen och för att bedöma möjliga risker och konsekvenser. Vid behov stärker myndigheterna sin beredskap för alla typer av utveckling och händelser. I evakueringen av personer från Afghanistan till Sverige har flera myndigheter samverkat. Den stödstyrka som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har på begäran av Utrikesdepartementet bistått den svenska ambassaden i Kabul.

Vid ett extra regeringssammanträde den 15 augusti beslutade regeringen om ett antal ändringar i regelverket för uttag av kvotflyktingar för att möjliggöra större flexibilitet i akuta situationer, vilket bland annat innebär att kravet på att man ska befinna sig i tredjeland tillfälligt tas bort samt att Migrationsverket fått möjlighet att omfördela bland de platser som finns inom Sveriges flyktingkvot för att möjliggöra ett större antal platser i akuta situationer. Migrationsverket och andra myndigheter arbetar för en anpassad vidarebosättning i Sverige för lokalanställda personer i Afghanistan och deras anhöriga. Som ett led i detta arbete har särskilda mottagningsplatser upprättats i till Afghanistan närliggande länder där transiteringen av aktuella personer förbereds av Migrationsverket i samverkan med andra svenska myndigheter samt med andra länders personal. Säkerhetspolisen har som ordinarie uppdrag att genomföra en säkerhetshotsbedömning av de personer som framställs för vidarebosättning till Migrationsverket, så sker även nu. Polismyndigheten har därtill inom ramen för stödstyrkan bistått Utrikesdepartementet på plats i Afghanistan med kontroller av passagerarlistor.

Säkerhetssituationen i Afghanistan har inneburit att hanteringen av de personer som varit aktuella för evakuering har varit tidskritisk. De säkerhetsbedömningar som har gjorts vilar på tillgänglig information. Jag har fullt förtroende för svenska myndigheters arbete i den svåra situation som säkerhetsläget i Afghanistan har gett upphov till.

Stockholm den 8 september 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.