Säkerhetsläget i Libanon

Skriftlig fråga 2011/12:706 av Haddad, Roger (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-07-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2012-08-16
Besvarad
2012-08-23
Svar anmält
2012-08-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juli

Fråga

2011/12:706 Säkerhetsläget i Libanon

av Roger Haddad (FP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Vi följer sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka den otäcka utvecklingen i Libanons grannland Syrien där regimen nu alltmer tar i med hårdhandskarna mot kritiker och oppositionella. Hundratusentals människor är på flykt till Turkiet, Irak och Jordanien, och väldigt många till Libanon. Det är viktigt att Sverige och EU fortsätter att trycka på regimen i Damaskus att upphöra med striderna och dödandet av den egna befolkningen.

Det politiska läget i Libanon är skört. Efter många års instabilitet är situationen försiktigt positiv, och landet försöker sakta men säkert ta sig framåt trots den inrikespolitiskt osäkra situationen där Hizbullah fått allt starkare position. Det finns dock en påtaglig risk för att händelserna i Syrien får direkta konsekvenser på säkerhetsläget och stabiliteten i Libanon. Det är grundläggande att det internationella samfundet vidtar en hög beredskap och följer utvecklingen även i Libanon.

Sveriges regering bör därför uppmärksamma FN om vikten av att vidta åtgärder för att säkra gränsen mellan Libanon och Syrien, att humanitära insatser kan skickas till och från Libanon samt vikten av att Libanon får stöd för att upprätthålla stabilitet och säkerhet. Det inrikespolitiska läget och en alltmer pressad opposition behöver omvärldens stöd.

Med anledning av det anförda vill jag därför fråga vilka åtgärder utrikesministern avser att vidta för att uppmärksamma säkerhetsläget i Libanon.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:706 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 23 augusti

Svar på fråga

2011/12:706 Säkerhetsläget i Libanon

Utrikesminister Carl Bildt

Roger Haddad har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att uppmärksamma säkerhetsläget i Libanon.

Jag delar Roger Haddads oro för att våldsamheterna i Syrien ska ge konsekvenser för säkerhetsläget i Libanon, och så gör även Europeiska unionen.

Vid EU:s råd för utrikesfrågor den 23 juli antogs rådsslutsatser till stöd för Libanons stabilitet, självständighet, suveränitet och territoriella integritet. Sverige agerade för att rådet på detta sätt skulle formulera en tydlig politik.

Slutsatserna välkomnar den libanesiske presidentens initiativ för att återuppliva den nationella dialogen och uppmanar de libanesiska myndigheterna till ytterligare ansträngningar för att upprätthålla säkerheten genom att motverka spänningar och sända tydliga budskap om att spridning av vapen och alla former av våld är oacceptabelt. Libanon uppmuntras att även fortsatt stödja de som flyr från våldet i Syrien och rådet bekräftar unionens fortsatta beredskap att bistå Libanon i denna uppgift. De våldsamheter och intrång som förekommit längs den syriska gränsen fördöms.

Dessutom besökte jag själv Libanon i juni, tillsammans med den polske och den bulgariske utrikesministern. Syftet med besöket var att framföra vårt stöd till Libanon i just dess ansträngningar att undvika att krisen i Syrien sprids till libanesiskt territorium. I våra möten betonade vi EU:s engagemang – i enlighet med vad som senare kom att uttryckas i rådsslutsatserna – för ett enat, stabilt och självständigt Libanon. Vi mottog även förslag på hur EU bäst kan bistå Libanon i dess ansträngningar mot dessa mål.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.