Till innehåll på sidan

Säkerhetsärenden enligt utlänningslagen

Skriftlig fråga 2021/22:461 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-02
Överlämnad
2021-12-03
Anmäld
2021-12-07
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den tidigare justitie- och migrationsministern Morgan Johansson svarade på en skriftlig fråga den 24 februari 2021 att regeringen överväger olika alternativ till tidsbegränsade uppehållstillstånd vid verkställighetshinder i säkerhetsärenden. Likaså poängterades att frågan var under beredning i Regeringskansliet. Några förslag till ändringar av utlänningslagen i detta avseende har ännu inte presenterats.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att presentera ett konkret förslag till förändringar i utlänningslagen så att Migrationsverket inte behöver bevilja tillfälliga uppehållstillstånd vid verkställighetshinder i säkerhetsärenden, och i så fall när?​​

Svar på skriftlig fråga 2021/22:461 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Ju2021/04071 Justitiedepartementet Integrations - och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:461 av Maria Malmer Stenergard (M)
Säkerhetsärenden

Maria Malmer Stenergard har frågat mig om jag avser presentera ett konkret förslag till förändringar i utlänningslagen så att Migrationsverket inte behöver bevilja tillfälliga uppehållstillstånd vid verkställighetshinder i säkerhetsärenden, och i så fall när.

Förbudet mot att verkställa av- och utvisningar till länder där vederbörande riskerar att utsättas för förföljelse eller annan skyddsgrundande behandling gäller i samtliga migrationsärenden, även säkerhetsärenden. Det är inte ovanligt att verkställighetshinder kan bestå under en längre tid och frågan om vilka rättigheter och skyldigheter som ska gälla för den som avvaktar verkställighet är därför både viktig och känslig, inte minst när verkställighetshindret kan förväntas bli långvarigt.

Mot den bakgrunden finns det skäl att se över vilka eventuella alternativ det kan finnas till att bevilja tillfälliga uppehållstillstånd när det föreligger verkställighetshinder och det gäller även säkerhetsärendena. Frågan är därför under beredning i Regeringskansliet. Tills vidare gäller som tidigare att Säkerhetspolisen har ansvar för att följa upp de personer som bedömts utgöra en säkerhetsrisk men vars avlägsnandebeslut inte kan verkställas.

Stockholm den 15 december 2021

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.