säkerheten på våra kärnkraftverk

Skriftlig fråga 2003/04:235 av Torstensson, Åsa (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-11-11
Anmäld
2003-11-11
Besvarad
2003-11-19
Svar anmält
2003-11-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 november

Fråga 2003/04:235

av Åsa Torstensson (c) till miljöminister Lena Sommestad om säkerheten på våra kärnkraftverk

Kraftbolagens strävan att hålla kostnaderna nere är den största säkerhetsrisken på våra kärnkraftverk. På längre sikt kan kompetensbrist hos personal också bli en säkerhetsrisk, något som regeringens egen utredare på området framhåller. Vidare konstaterar utredningen att det kommer att krävas en ökad vaksamhet från myndigheternas sida de närmaste åren.

Säkerheten på våra kärnkraftverk är extremt viktig. En kärnkraftsolycka är oacceptabel och måste vara det för både stat och kärnkraftsindustri. Om ekonomisk vinning tillåts gå före säkerheten är det en katastrof och det är kärnkraftsindustrins odiskutabla ansvar att se till att detta inte sker. Staten måste se till att industrin inte tillåts smita undan detta ansvar.

Därför blir min fråga till miljöministern:

Vad avser ministern att göra för att se till att kärnkraftsindustrin garanterar säkerheten på våra kärnkraftverk?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:235 besvarad av

den 19 november

Svar på fråga 2003/04:235 om säkerheten på våra kärnkraftverk

Miljöminister Lena Sommestad

Åsa Torstensson har frågat mig vad jag avser att göra för att se till att kärnkraftsindustrin garanterar säkerheten på våra kärnkraftverk.

Betänkandet från Kärnsäkerhetsutredningen som Åsa Torstensson hänvisar till överlämnades nyligen till regeringen och bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Kärnsäkerhetsutredningen har i sitt betänkande konstaterat att kärnkraftsföretagen har haft dålig lönsamhet under ett antal år men utredningen konstaterar också att detta hittills inte har haft någon inverkan på säkerheten vid kärnkraftverken. Utredningen framhåller dock att tillsynsmyndigheterna även fortsättningsvis bör vara vaksamma på detta problem. Samtidigt konstateras även att lönsamheten vid kraftbolagen har varit god sedan ett par år tillbaka.

Vad gäller kompetensförsörjningen för kärnkraftverken och tillsynsmyndigheterna ser utredningen inte heller några problem i dagsläget. Ett omfattande samarbete pågår mellan universiteten, kraftföretagen och Statens kärnkraftinspektion (SKI) avseende kompetensuppbyggnad, forskning och utveckling på kärnkraftsområdet.

Detta är en mycket viktig fråga som Åsa Torstensson reser och jag kommer att analysera betänkandet mycket noga och återkommer om jag finner anledning till att vidta åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.