Säkerheten på Malmbanan

Skriftlig fråga 2021/22:460 av Patrik Jönsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-02
Överlämnad
2021-12-03
Anmäld
2021-12-07
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

På morgonen den 7 november spårade ett godståg ur med 38 av 68 vagnar på Malmbanan mellan Sikträsk och Lina älv. Utöver kostnaden för att reparera spår, kontaktledning och vagnar beräknar LKAB att det kan ta uppemot en månad innan LKAB kommer i fatt med sina leveranser. Även resandetågen drabbas av stoppet, och bussar får sättas in. Utöver ekonomiska konsekvenser är det en fråga om säkerhet. Denna gång gällde det ett malmtåg, och föraren klarade sig oskadd. Om detta hade drabbat ett persontåg kunde utgången ha varit en helt annan.

Anledningen till olyckan är i nuläget inte utredd. Oavsett detta är det oroande att Trafikverket redan i fjol i en rapport efter en annan urspårning i Gäddmyr konstaterade att tre mil av rälsen var dålig och hade ”en onormal benägenhet att utveckla vertikalsprickor med risk för urspårning som följd”. Trots denna rapport var rälsen inte utbytt, vilket förefaller vara oansvarigt och utsätter människor, fordon, vagnar och anläggning för en onödig och omotiverad risk. Dessutom uppstår frågan om denna typ av räls finns på fler ställen i landet och om den är föremål för att bytas ut omgående för att minimera risken för urspårning.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att agera för att defekt räls på Malmbanan byts ut snarast möjligt?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:460 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/ 03133, I2021/03134 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:459 Dålig räls med urspårningsrisk och fråga 2021/22:460 Säkerheten på Malmbanan, båda av Patrik Jönsson (SD)

Patrik Jönsson har frågat mig om jag avser att vidta några generella åtgärder för att Trafikverket ska undersöka, åtgärda och rapportera om förekomsten av sprickbenägen räls på det svenska järnvägsnätet. Patrik Jönsson har vidare frågat mig om jag avser att agera för att defekt räls på Malmbanan byts ut snarast möjligt. Jag väljer att svara på frågorna i ett sammanhang.

Regeringen har höga ambitioner när det gäller den svenska järnvägen. Efter år av underinvesteringar i svensk infrastruktur beslutade regeringen 2018 om en ny nationell plan för transportinfrastrukturen Den innebar bland annat omfattande satsningar på nyinvesteringar men också en rekordstor ökning av järnvägsunderhållet.

I våras presenterade regeringen en infrastrukturproposition med den största ekonomiska ramen någonsin för transportinfrastrukturåtgärder. Riksdagen fattade beslut i enlighet med regeringens förslag. Sammanlagt beräknas ramen uppgå till 881 miljarder kronor under den kommande planperioden 2022–2033. Det skapar förutsättningar för att bl.a. förbättra järnvägens robusthet, höja standarden och förbättra tillgängligheten. Trots att Trafikverket aldrig tidigare har haft så mycket pengar för åtgärder i transportinfrastrukturen så kommer det att ta tid att ta igen det eftersatta underhållet i järnvägen.

Trafikverket genomför regelbundet inspektioner och säkerhetsbesiktningar av anläggningen och arbetar under tillsyn av den för järnvägssäkerhet ansvariga myndigheten Transportstyrelsen. Säkerheten prioriteras alltid högst. Om Trafikverket konstaterar avvikelser eller risk för att skador kan uppstå så vidtas åtgärder för att avhjälpa felen. Det kan också finnas behov av en tätare uppföljning eller vidta tillfälliga åtgärder inom delar av anläggningen. Jag förutsätter att Trafikverket har rutiner och arbetssätt som säkerställer det.

Stockholm den 15 december 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.