säkerheten i butiker

Skriftlig fråga 2001/02:1631 av Jonsson, Göte (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-09-13
Besvarad
2002-09-18
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 september

Fråga 2001/02:1631

av Göte Jonsson (m) till justitieminister Thomas Bodström om säkerheten i butiker

De kvalificerade butiksrånen fortsätter. Särskilt utsatta är vissa butiker, t.ex. uraffärer. Rånen och stölderna tar sig allt mera avancerade former. Detta har givetvis medfört stora svårigheter för butiksinnehavarna, genom osäkerheten för dem som arbetar i affärerna ökar kostnaderna och svårigheten att till rimlig kostnad få teckna försäkring.

Jag vill med anledning av denna situation fråga vilka åtgärder justitieministern avser att vidtaga för att motverka denna brottsutveckling.

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1631 besvarad av

den 18 september

Svar på fråga 2001/02:1631 om säkerheten i butiker

Justitieminister Thomas Bodström

Göte Jonsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att motverka brottsutvecklingen avseende butiksrån.

Regeringen ser med största allvar på utvecklingen av butiksrånen. Dels påverkar denna brottslighet möjligheterna att över huvud taget bedriva vissa verksamheter, dels drabbas enskilda brottsoffer mycket hårt.

Flera lagstiftningsärenden som har betydelse för butiksrånen är under behandling. Regeringen avser att inom kort lämna en lagrådsremiss med förslag om att godtrosförvärv inte ska kunna göras beträffande stöldgods och regler som gör det lättare att återställa stulet gods till ägaren. I somras presenterade regeringen en departementspromemoria avseende tillträdesförbud till bl.a. butiker. Remissbehandlingen av förslaget har nyligen avslutats. Dessutom pågår en översyn av lagen om kameraövervakning och en utredning angående skydd av vittnen och målsägande.

Liksom vid annan brottslighet krävs åtgärder av flera olika aktörer i samarbete för att förhindra att butiker rånas. Regeringens satsning på polisen kommer att leda till fler poliser och bättre förutsättningar för polisen att förebygga och utreda brott. Vidare fortsätter regeringen satsningen på det lokala brottsförebyggande arbetet och inhämtar kunskap via olika projekt och kartläggningar. Under hösten kommer Brottsförebyggande rådet att presentera två undersökningar avseende butiks-, bank- och värdetransportrån. Inom departementet pågår ett omfattande arbete som har betydelse för bekämpningen av grov och organiserad brottslighet. Det handlar om reformer och utveckling av rättsväsendet, översyner av polisens arbetsmetoder och arbetsuppgifter samt samarbetet för att över nationsgränserna utreda och lagföra brott.

Tidigare erfarenheter visar att butiksrån kan förebyggas genom att den bransch som är utsatt själv vidtar åtgärder som försvårar genomförandet av brottet. Givetvis ska även sådant arbete ske i samverkan med andra aktörer och med regeringens stöd. Ett exempel på sådant samarbete är den s.k. Butiksgruppen som leds av Rikspolisstyrelsen. Ett annat exempel är det vid departementet inledda projektet Plattformen som syftar till att skapa ett forum för brottsförebyggande samarbete mellan regeringen och dess myndigheter och näringslivet och andra berörda organisationer.

Regeringen kommer självklart fortsätta arbetet för att förbättra möjligheterna att förebygga och bekämpa denna typ av brottslighet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.