Till innehåll på sidan

säkerhet på Internet för barn och ungdomar

Skriftlig fråga 2002/03:998 av Runegrund, Rosita (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-23
Anmäld
2003-05-23
Besvarad
2003-05-28
Svar anmält
2003-05-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 maj

Fråga 2002/03:998

av Rosita Runegrund (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om säkerhet på Internet för barn och ungdomar

ECPAT Sverige drev under 1999 ett projekt kallat Internet Action, som riktade sig till mellanstadieelever. Projektet gick ut på att lära eleverna om faror på Internet och säkert surfande. Det var en direkt följd av att regeringen presenterade sitt projekt Internet i skolan @ ITIS, där alla elever skulle ha sin egen e-mailadress. Internet Action fick mycket bra genomslag hos eleverna, 91 % ansåg sig ha fått ökad medvetenhet om farorna på nätet.

En sammanställning av projektet lämnades över till Skolverket, med uppmaning om att använda detta i ITIS och få in det på mellanstadiets studiekurs. Regeringen tog också upp projektet som något att bygga vidare på i sin nationella handlingsplan mot kommersiell sexuell exploatering av barn från 2001. Än har inget hänt med Internet Actionprojektet och Skolverket har inte svarat på frågan om de ska använda sig av det i ITIS.

ECPAT Sverige arbetar nu även på att uppmärksamma föräldrar och lärare på detta, genom en skrift som heter Att skydda barn online. Skolverket länkar till denna skrift på sin hemsida, men någon distribution av papperskopior till skolor kommer inte att ske.

När avser statsrådet att implementera Internet Actionprojektet i sin nationella handlingsplan?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:998 besvarad av

den 28 maj

Svar på fråga 2002/03:998 om säkerhet på Internet för barn och ungdomar

Utbildningsminister Thomas Östros

Rosita Runegrund har frågat när jag avser att implementera ECPAT:s Internet Action-projekt i det nationella programmet för IT i skolan.

Den nationella satsningen på IT i skolan (ITIS) som genomfördes under åren 1999@2002 har nu avvecklats. Från och med den 1 mars 2003 har Myndigheten för skolutveckling det sammanhållande och nationella ansvaret för fortsatta insatser och utveckling av användningen av IT i skolan. Myndigheten ska även ta till vara, utveckla och sprida erfarenheter från bland annat ITIS.

Internet ställer skolorna inför nya utmaningar som det krävs kunskap och kompetens för att hantera. Myndigheten för skolutveckling ska stödja skolans personal i detta arbete bland annat genom att publicera skrifter och tillhandahålla information på myndighetens hemsida. Som en del av sitt uppdrag att främja IT-användningen i skolan svarar myndigheten för Skoldatanätet, en Internetguide för pedagoger och Multimediabyrån @ ett resurscentrum för multimedieläromedel. Under Skoldatanätets avdelning om etik finns till exempel funktionen "Kolla källan" som syftar till att stödja lärares och elevers IT-användning med fokus på källkritisk granskning och ett etiskt användande av olika medier. Här finns även länkar och information om en mängd organisationer och projekt som arbetar med barn och Internetsäkerhet. Myndigheten för skolutveckling samarbetar med flera av dessa, bland annat med ECPAT.

Många föräldrar oroas av allt de läser om Internet och om att det blir tillgängligt i skolan. Lärarna måste tillsammans med eleverna analysera och diskutera innebörden av olika slags material som finns på Internet. Det räcker självklart inte att ge eleverna en föreläsning om etik och moral. Skolorna måste ha en beredskap för diskussioner av detta slag och även aktivt ta upp frågan med föräldrarna, ge dem ordentlig information om vad användningen av Internet innebär och ta del av föräldrarnas åsikter.

Varje skola eller kommun bör aktivt ta ställning till och formulera en strategi för att hantera dessa frågor. Skolorna kan till exempel ställa upp regler som ska gälla för användning av Internet. Sådana regler bör innehålla bestämmelser för vad skolans datorer är till för och vilken användning som inte accepteras.

Myndigheten för skolutveckling har en viktig uppgift i det arbete som nu pågår på olika håll för att ta fram och sprida information om säker Internetanvändning för barn och ungdomar. Myndigheten kommer även fortsättningsvis både på egen hand och tillsammans med många olika organisationer stödja skolornas arbete med säkrare Internetanvändning för barn och ungdomar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.