Safya Husseini Tungar-Tudu

Skriftlig fråga 2001/02:919 av Saarinen, Ingegerd (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-19
Besvarad
2002-03-27
Anmäld
2002-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 mars

Fråga 2001/02:919

av Ingegerd Saarinen (mp) till utrikesminister Anna Lindh om Safya Husseini Tungar-Tudu

Safya Husseini Tungar-Tudu, en ung nigerianska har dömts till döden för att ha blivit gravid utan att ha någon make. Det anses som ett allvarligt brott enligt de islamska fundamentalistiska lagarna som i Nigeria har samma värde som strafflagen.

Om inte ett starkt internationellt tryck uppstår inom en månad eller något mer, kommer kvinnan att placeras i ett dike, grävas ned och slutligen stenas till döds av invånarna i sin by.

För tillfället är hon instängd i sitt hem där hon ammar det barn som blivit liktydigt med en dödsdom. Hon kommer att kunna ge honom bröstet ytterligare några veckor, därefter blir hon förd till diket för att massakreras (detta bekräftas av Amnesty International).

Avser ministern att vidtaga någon ågärd för att protestera mot detta brott mot de mänskliga rättigheterna.

Svar på skriftlig fråga 2001/02:919 besvarad av

den 27 mars

Svar på fråga 2001/02:912 om lagstiftningen i Nigeria och fråga 2001/02:919 om Safiya Husaini, Tungar-Tudu

Utrikesminister Anna Lindh

Ulla-Britt Hagström har följt upp sin fråga till mig om jag för den nigerianska regeringen avsåg påtala att den nigerianska lagstiftningen strider mot FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. En liknande fråga har ställts av Ingegerd Saarinen och jag vill besvara båda frågorna samtidigt.

Bakgrunden till frågan är att en kvinna, Safiya Husaini, dömts till döden genom stening för äktenskapsbrott. I mitt svar den 30 januari redogjorde jag för regeringens hållning och agerande i frågan.

Husaini överklagade domen i högre instans i den delstat där hon bor. Denna domstol friade Husaini den 25 mars. Jag välkomnar detta beslut. Frågan är av principiell betydelse. Jag vill därför kort redogöra för vad som gjorts före domstolsbeslutet.

Jag tog upp frågan om dödsstraff direkt med Nigerias utrikesminister Sule Lamido vid mitt senaste möte den 10 januari här i Stockholm. Jag avser fortsätta dialogen i denna fråga med Nigerias regering.

EU uppvaktade Nigerias regering i dödsstraffsfrågan dels i augusti 2001, dels den 11 februari 2002. EU underströk vikten av att Nigeria efterlever de FN-konventioner för mänskliga rättigheter som landet ställt sig bakom.

EU framförde vid toppmötet i Barcelona den 16 mars sin djupa oro över att Husaini riskerade att stenas till döds. EU uppmanade de nigerianska myndigheterna att fullt ut respektera de mänskliga rättigheterna och den mänskliga värdigheten, särskilt när det gäller kvinnor.

Jag välkomnar att Nigerias justitieminister uttalat att tillämpningen av grymma kroppsstraff i vissa delstater är diskriminerande och därmed står i strid med landets författning. Jag hoppas att detta blir vägledande för framtiden.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.