Sabotage mot pälsdjursanläggningar

Skriftlig fråga 2008/09:841 av Krantz, Tobias (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-15
Anmäld
2009-04-15
Besvarad
2009-04-22
Svar anmält
2009-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 april

Fråga

2008/09:841 Sabotage mot pälsdjursanläggningar

av Tobias Krantz (fp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Under påskhelgen utsattes en minkfarm i Eksjö kommun i Jönköpings län för sabotage. 264 avelsdjur släpptes ut ur sina burar natten mot långfredagen och lämnades åt sitt öde i omgivningarna, rapporterar bland andra Smålands-Tidningen (den 14 april) och Sveriges Radio Jönköping (den 13 april).

Vem eller vilka som ligger bakom eller vilket motivet är till just detta attentat är i skrivande stund inte känt; ytterst är det naturligtvis en uppgift för den rättsliga processen att utröna. Påskhelgens attack är emellertid inte den första i sitt slag mot pälsindustrin vare sig i Eksjö, i Jönköpings län eller i landet som helhet. Flera av de tidigare attackerna har utförts av militanta djurrättsaktivister.

Jag vill fråga justitieministern vilka åtgärder hon avser att vidta i syfte att intensifiera kampen mot den brottslighet, i form av inte minst attentat och sabotage, som riktar sig mot pälsdjursindustrin.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:841 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 22 april

Svar på fråga

2008/09:841 Sabotage mot pälsdjursanläggningar

Justitieminister Beatrice Ask

Tobias Krantz har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att intensifiera kampen mot den brottslighet som riktar sig mot pälsdjursindustrin.

Brott riktade mot enskilda näringsidkare är allvarliga. Dessa brott drabbar inte bara de enskilda näringsidkarna hårt, utan innebär också stora kostnader för samhället. Min uppfattning är att vi har en bra lagstiftning för att bekämpa den här typen av brottslighet. Bland annat är skadegörelse och försök till skadegörelse straffbart. Straffmaximum för skadegörelse är fängelse i högst ett år eller, om brottet är grovt, fängelse i högst fyra år. Vidare är försök till skadegörelse straffbelagt.

En viktig förutsättning för en effektiv brottsbekämpning är att polisen har tillräckliga resurser. Under 2007 och 2008 har polisen därför tillförts en sammanlagd varaktig anslagsökning om ca 1,3 miljarder kronor. Denna resursförstärkning möjliggör en kraftig ökning av antalet poliser med målet att det 2010 ska finnas 20 000 poliser. Antalet poliser vid Polismyndigheten i Jönköpings län har under 2007 och 2008 ökat med 17 stycken. Inom polisen bedrivs också ett arbete som syftar till att hälften av allt polisarbete ska äga rum i yttre tjänst. Därutöver bedriver säkerhetspolisen verksamhet för att bland annat kunna bedöma extremistmiljöerna samt att identifiera nya aktörer. Regeringens satsningar och det utvecklingsarbete som bedrivs inom polisen stärker polisens förmåga att bekämpa alla typer av brott.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.