Till innehåll på sidan

Ryssland, Europakonventionen och HBT-personers rättigheter

Skriftlig fråga 2007/08:1105 av Lavesson, Olof (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-04-16
Anmäld
2008-04-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-04-24
Besvarad
2008-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 april

Fråga

2007/08:1105 Ryssland, Europakonventionen och HBT-personers rättigheter

av Olof Lavesson (m)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 31 maj är det 15 år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Ryssland. Homosexuella, bisexuella och transpersoner i Moskva kommer att uppmärksamma den här dagen genom att genomföra ett Pridefirande.

Moskvas borgmästare, Jurij Luzjkov, har systematiskt förbjudit Pridefiranden 2006 och 2007. De bilder som nådde oss från förra årets Pridefirande visade hur demonstranter slogs blodiga och hur myndigheterna arresterade demonstranter.

Rätten till frihet att uttrycka sin uppfattning och rätten att på ett fredligt sätt träffas och uttrycka den är en fundamental rätt i ett demokratiskt samhälle och tillhör alla människor, inte enbart majoriteten. Agerandet från Moskvas borgmästare är en direkt kränkning av de mänskliga rättigheterna och av själva grunden för demokratin.

Genom sitt agerande går Moskvas borgmästare emot de åtaganden som Ryssland har förbundit sig till. Alla 46 medlemsstater i Europeiska rådet är lagligt bundna att rätta sig efter European Convention on Human Rights. Rysslands myndigheter har därmed laglig skyldighet att garantera respekt för alla rättigheter för alla invånare.

På vilket sätt avser utrikesministern att agera för att Ryssland ska leva upp till det som Ryssland har förbundit sig till och att vi i fortsättningen slipper se hur fredliga demonstranter för mänskliga rättigheter slås blodiga av Moskvas polis?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1105 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 24 april

Svar på fråga

2007/08:1105 Ryssland, Europakonventionen och HBT-personers rättigheter

Utrikesminister Carl Bildt

Olof Lavesson har frågat mig hur jag tänker agera för att Ryssland ska leva upp till det som Ryssland har förbundit sig till vad gäller HBT-personers rättigheter och att vi i fortsättningen slipper se hur fredliga demonstranter för mänskliga rättigheter slås blodiga av Moskvas polis.

Jag vill inledningsvis understryka att jag delar Olof Lavessons oro över utvecklingen i Ryssland. Tendenser av fientlighet mot minoritetsgrupper och ökad diskriminering är oroande, däribland vad gäller attityden gentemot HBT-personer. Under sovjettiden förnekades officiellt alla läggningar utom den heterosexuella, och många ryssar uppfattar än i dag homo‑, bi-, och transsexualitet som något främmande och oryskt. Det ska nämnas att Prideparaden är långt ifrån den enda som vägrats tillstånd i Moskva på senare år, snarare är det vanligt att oberoende demonstrationer har svårt att få tillstånd av lokala myndigheter.

Regeringen kommer att fortsatt uppmärksamma mänskliga rättigheter i Ryssland. Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna skyddar HBT-personers rättigheter i olika avseenden, bland annat via rätten till mötesfrihet, rätten till privatliv och ett allmänt förbud mot diskriminering. Regeringen ska driva en konstruktiv Rysslandspolitik, inriktad på samarbete men också på att framföra tydliga budskap i frågor där det finns anledning till oro. Vi arbetar brett, bland annat genom bilateral dialog, via EU och andra internationella organisationer, och driver i dessa sammanhang HBT-personers rättigheter på många sätt. Samtidigt som vi strävar efter ett ökat ekonomiskt och politiskt samarbete kommer frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter att ha en fortsatt central plats i dialogen. Att Ryssland går åt rätt håll är viktigt både för Sveriges och Europas framtid. En stark och levande demokrati är en förutsättning för en positiv utveckling i landet. Därför kommer regeringen att fortsätta sätta fokus på mänskliga rättigheter och demokrati i Ryssland.

Sida arbetar i enlighet med en handlingsplan om hur HBT-frågorna ska integreras i utvecklingssamarbetet. Stöd till att stärka HBT-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna i Ryssland ges bland annat till RFSL, som stöder lokala organisationer i nordvästra Ryssland. Aktiviteterna har bland annat resulterat i ett antal konferenser och spridning av informationsmaterial om HBT-frågor. RFSL har även genomfört konferenser med organisationer i Barentsområdet i syfte att utbyta erfarenheter och vidareutbilda organisationernas medlemmar. Vidare stöder man Svenska Helsingforskommitténs projekt mot diskriminering av HBT-personer samt ett projekt som syftar till att underlätta för att få rätt och tillgång till social och medicinsk service.

I dialogen med Ryssland tar Sverige kontinuerligt upp frågor relaterade till mänskliga rättigheter, inklusive HBT-frågorna. Senast för en dryg månad sedan fick jag möjlighet att diskutera mänskliga rättigheter och demokrati i Ryssland med vice utrikesminister Vladimir Titov. Men vår dialog med Ryssland sker också genom Europeiska unionen och Sveriges röst förstärks när vi talar genom EU. Regeringen driver på för ett bredare samarbete mellan EU och Ryssland och en fördjupad, öppen och konstruktiv dialog, baserad på demokratiska värderingar. Detta kommer att ge både EU och Sverige större möjligheter att ställa tydliga krav på Ryssland, bland annat när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati. Därför arbetar regeringen aktivt inom EU:s konsultationer med Ryssland om mänskliga rättigheter, som senast träffades den 17 april och där HBT-rättigheters situation blev föremål för ingående diskussioner. Sverige arbetar med framgång för att EU-kommissionen ska ta upp dessa frågor vid varje tillfälle som ges, och kommer att fortsätta med det.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.