Ryska minoriteter

Skriftlig fråga 2007/08:291 av Wahlström, Göte (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-16
Anmäld
2007-11-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-11-28
Svar anmält
2007-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga

2007/08:291 Ryska minoriteter

av Göte Wahlström (s)

till statsrådet Tobias Billström (m)

En rad rapporter har inkommit där minoriteter från de forna sovjetiska staterna på olika sätt förföljs inom det ryska samhället. Förföljelsen påstås ske såväl från individer inom det ryska samhället som från statens sida. Sedan det sovjetiska samhällets uppdelning har en rad rapporter om förföljelse av minoriteter framkommit. I dag kan delar av detta utläsas i form av asylsökande i Sverige med ursprung i någon av de sovjetiska delarna men nu boende i Ryssland. Många gånger uppstår svåra bedömningar inom såväl Migrationsverket som domstolarna vad gäller graden av förföljelse och omfattningen av densamma i ett av våra grannländer.

På vilket sätt är statsrådet beredd att med ryska regeringen lyfta frågan om förföljelse av minoriteter i Ryssland?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:291 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 28 november

Svar på fråga

2007/08:291 Ryska minoriteter

Utrikesminister Carl Bildt

Göte Wahlström har frågat statsrådet Billström på vilket sätt han är beredd att med ryska regeringen lyfta fram frågan om förföljelse av minoriteter i Ryssland. Frågan har överlämnats till mig.

Utvecklingen när det gäller respekten för mänskliga rättigheter i Ryssland har på senare år avstannat eller rentav gått bakåt på flera viktiga områden, vilket bland annat tagit sig uttryck i en tilltagande diskriminering av minoritetsgrupper.

Regeringen driver en aktiv och konstruktiv Rysslandspolitik såväl bilateralt som inom ramen för EU och andra relevanta organisationer. Samtidigt som vi välkomnar och aktivt strävar efter ett ökat ekonomiskt och politiskt samarbete med Ryssland, drar vi oss inte från att framföra berättigad kritik. Det är därför naturligt att vi i dialogen med ryska företrädare understryker respekten för de mänskliga rättigheterna, inklusive för alla dem som tillhör minoriteter, som en central förutsättning för Rysslands fortsatta utveckling.

Regeringen driver i denna anda på för ett bredare samarbete mellan EU och Ryssland och för fördjupade, öppna och konstruktiva relationer med det ryska samhället, baserade på demokratiska värderingar. I förhandlingarna om det nya långsiktiga EU-Rysslandsavtalet liksom inom ramen för EU:s övriga förbindelser med Ryssland avser regeringen att arbeta för att främja demokrati och mänskliga rättigheter inklusive för personer som tillhör minoriteter i Ryssland.

Vi verkar även för att Ryssland ska efterleva sina åtaganden som medlem av internationella organisationer såsom Europarådet och OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). Detta gäller inte minst verkställigheten av Europadomstolens domar. Inom ramen för arbetet i OSSE lägger regeringen stor vikt vid den mänskliga dimensionen, som antogs i Moskva 1991, och verkar för att stärka de operativa inslagen i denna.

Inom ramen för vårt bilaterala samarbete ger Sverige också stöd till enskilda organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter i Ryssland. Det pågår även en diskussion med Sida om stöd till nya organisationer som arbetar med främlingsfientlighet och HBT-frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.