ryska fängelser

Skriftlig fråga 2002/03:90 av Åström, Alice (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-07
Anmäld
2002-11-07
Besvarad
2002-11-13
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2002-11-14
Svar anmält
2002-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 november

Fråga 2002/03:90

av Alice Åström (v) till statsrådet Jan O Karlsson om ryska fängelser

Amnesty driver sedan en tid tillbaka en kampanj rörande situationen för de mänskliga rättigheterna i Ryssland och har som ett led i denna kampanj skrivit en rapport. En del av rapporten rör de omänskliga förhållandena i de ryska fängelserna. I samband med att denna rapport presenterades fick utrikesministern möjlighet att ge sin syn på vissa frågor och sade då att i utvecklingssamarbetet med Ryssland ingår kapacitetsuppbyggnad av sunt fungerande institutioner inom rättsväsendet.

Amnestys rapport kan inte lämna någon oberörd och det är därför mycket förvånande att migrationsministern nu anser att vi ska underteckna ett utlämningsavtal för avtjänande av fängelsestraff i Ryssland. I en Ekointervju den 4 november säger migrationsministern: "Om det kommer över folk och begår brott i Sverige ifrån Ryssland så har de större respekt för rysk kriminalvård än för svensk och det har jag tydligt och klart framhållit för ryska myndigheter." Migrationsministerns agerande synes vara ett legitimerande av de ryska fängelserna och de omänskliga förhållandena som råder där. Ett system som kränker mänskliga rättigheter har, enligt statsrådets uttalande, en brottspreventiv funktion.

Min fråga till statsrådet Jan O Karlsson blir således:

Avser statsrådet att agera för att försäkra sig om att de mänskliga rättigheterna stärks i Ryssland med hänvisning till ovanstående?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:90 besvarad av

den 14 november

Svar på fråga 2002/03:90 om ryska fängelser

Statsrådet Jan O Karlsson

Alice Åström har frågat hur jag avser försäkra mig om att mänskliga rättigheter stärks i Ryssland med anledning av mitt uttalande om behovet av ett utlämningsavtal med landet. Alice Åström befarar att detta kan uppfattas som ett legitimerande av förhållandena i ryska fängelser. Orsaken till mitt uttalande har sin grund i de ryska asylsökande som begår brott i Sverige. Det ska tilläggas att det rör sig om ett avtal om överförande av straffverkställighet, inte ett utlämningsavtal.

Jag delar uppfattningen att mycket återstår att göra i Ryssland inom området mänskliga rättigheter. Ryssland har fortfarande åtskilligt att leva upp till innan landet kan betraktas som en demokrati av västerländskt snitt i detta avseende. Sverige har ett starkt intresse i denna utveckling. Vi agerar både i våra bilaterala kontakter och i det multilaterala samarbetet inom OSSE och Europarådet.

Och nej, vi legitimerar inte förhållandena i de ryska fängelserna. Tvärtom samarbetar vi aktivt med ryska myndigheter. Inte minst har den svenska kriminalvården länge varit aktiv i olika internationella insatser för att förbättra standarden i fängelserna och öka kompetensen om mänskliga rättigheter.

År 1997 ingicks ett samarbetsavtal mellan Sverige och Ryssland på det rättsliga området. Inom ramen för samarbetsprogrammet 2002@2003, under avsnittet seminarier och besöksutbyten, kommer ett flertal viktiga frågor inom det rättsvårdande området att diskuteras, bland annat system för straffverkställighet, iakttagande av europeiska standarder när det gäller mänskliga rättigheter, personalutbildning samt hälsofrågor inom kriminalvården.

Samtidigt ska påpekas att när en svensk myndighet fattar beslut om överförande av straffverkställighet till ett annat land ska denna myndighet ta i beaktande under vilka förhållanden verkställigheten kan tänkas ske i den främmande staten. Förhållandena för verkställighet i den andra staten kan alltså utgöra en grund för att inte samtycka till ett överförande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.