Ryska attacker mot hbtq-rättigheter

Skriftlig fråga 2015/16:931 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-07
Överlämnad
2016-03-08
Anmäld
2016-03-09
Svarsdatum
2016-03-16
Sista svarsdatum
2016-03-16
Besvarad
2016-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I Ryssland har hbtq-personers rättigheter inskränkts avsevärt de senaste åren. År 2013 antogs den internationellt fördömda lagen som förbjuder propaganda för ”icke-traditionella sexuella relationer” inför minderåriga. Ryska myndigheter har sedan dess utnyttjat lagen i sitt förtryck av hbtq-personer och -aktivister. På den internationella kvinnodagen förra året greps en kvinna i Moskva bara för att hon viftat med en regnbågsflagga. I augusti förbjöds en stödorganisation för hbtq-personers barn från att distribuera information.

I oktober förra året presenterade de två ledamöterna Ivan Nikitchuk och Nikolai Arefyev, båda medlemmar i kommunistpartiet, ett lagförslag som ytterligare inskränker hbtq-personers rättigheter. Det nya lagförslaget debatterades i duman den 19 januari i år och handlar om att det även ska bli förbjudet för homosexuella att visa kärlek och ömhet öppet. Man vill även göra det olagligt att vara öppen som homosexuell. Lagförslaget gäller endast homosexuella män. Lagförslaget möttes av stort stöd i duman, och trots att det inte ännu kan genomföras i sin nuvarande form av juridiska skäl är det ändå ett tydligt tecken på den negativa utvecklingen. 

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt tänker utrikesministern verka för att förbättra situationen för hbtq-personer i Ryssland?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:931 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:931 av Birgitta Ohlsson (L) Ryska attacker mot

hbtq-rättigheter

Birgitta Ohlsson har frågat mig på vilket sätt jag tänker verka för att förbättra situationen för hbtq-personer i Ryssland.

Jag delar helt Birgittas Ohlssons oro för utvecklingen i Ryssland med avseende på allt fler inskränkningar för hbtq-personer i Ryssland. Tyvärr sker liknande inskränkningar av fri- och rättigheter även gentemot flera andra grupper i Ryssland. Inskränkningarna gäller såväl nya lagar som den allt hårdare efterlevnaden av dessa och minskar människors frihet i Ryssland.

För att möta den pågående trenden av allt mindre tolerans och respekt för de mänskliga rättigheterna i Ryssland, stöder Sverige hbtq-personers mänskliga rättigheter i Ryssland på flera sätt. Bland annat har stöd getts till svenska organisationers fleråriga samarbete med ryska partner-organisationer. Samarbetet har bland annat handlat om kapacitets-utveckling av hbtq-organisationer i syfte att motverka diskriminering. I samarbetsprojekten ingår kartläggning av hbtq-personers situation i Ryssland, metodarbeten vad gäller rådgivning och juridisk hjälp. Vidare ingår stöd till nätverksbyggande inom Ryssland, men även genom internationella kontakter, t.ex. deltagande vid Pridefestivaler och MR-konferenser samt samarbete kring gemensamma rapporter som riktar uppmärksamhet på utsatta personers situation i Ryssland. Regeringen avser att fortsätta detta stöd. Ytterligare ett stöd manifesteras när utländska diplomater, däribland svenska, närvarar vid manifestationer i Ryssland för hbtq-personers rättigheter.  Stödet sker främst genom Sida, men även UD deltar i verksamheten.

Stockholm den 16 mars 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.