Rovdjurstrycket i Gävleborg

Skriftlig fråga 2020/21:3510 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-24
Överlämnad
2021-08-25
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-08
Sista svarsdatum
2021-09-08
Besvarad
2021-09-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Rovdjurstrycket är mycket högt i Gävleborg, vilket påverkar levnadsvillkoren för såväl lantbrukare och jägare som barnfamiljer. Tidningen Hela Hälsingland skriver:

”Årets björnjakt var snabbt avklarad i länets västra jaktområde. Jakten inleddes i lördags och redan strax före klockan sju på söndagsmorgonen var den sista av de 55 tilldelade björnarna fälld. De sammanlagt 70 björnar som länsstyrelsen tilldelat Gävleborgs båda jaktområden borde ha varit fler, anser företrädare för jägarförbundet. – Det är en alldeles för liten tilldelning i Gävleborgs län mot för vad det borde vara. Jämtland fick 100 fler än tilltänkt och i Västernorrland fördubblades antalet från i fjol. I Gävleborg fick vi tio stycken fler”, berättar en företrädare för Jägarförbundet vidare i samma artikel.

Det höga rovdjurstrycket i Gävleborg måste sänkas så att inte rovdjuren påverkar för många negativt.

Jag vill därför fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att säkerställa att inte rovdjurstrycket är för högt i Gävleborg med alla de negativa konsekvenser det innebär?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3510 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)


Svar på fråga 2020/21:3510 av Lars Beckman (M)
Rovdjurstrycket i Gävleborg

Lars Beckman har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att säkerställa att inte rovdjurstrycket är för högt i Gävleborg med alla de negativa konsekvenser det innebär.

Det övergripande och långsiktiga målet för Sveriges rovdjurspolitik är att varg, björn, järv, lodjur och kungsörn ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus enligt naturvårdsdirektiven, samtidigt som tamdjurshållningen inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas. Rovdjursförvaltningen ska vara förenlig med våra EU-rättsliga åtaganden och nationella mål. Det ska vara möjligt för människor att bo och verka i sina gröna näringar på landsbygden.

Viltskadecenter sammanställer och utvärderar hur närgångna rovdjur bör hanteras. Vilka åtgärder som ska sättas in i ett visst område beror på vilka problemsituationer som har uppstått och bedömningen av hur dessa sannolikt kommer att utvecklas. Möjlighet att bevilja skyddsjakt finns efter bedömning av den länsstyrelse dit en ansökan om skyddsjakt inkommit.

Rovdjursförvaltningen i Sverige är regionaliserad sedan flera år. Det är Naturvårdsverket, länsstyrelserna och viltförvaltningsdelegationerna som har ansvar för att fatta beslut om förvaltning av och jakt efter rovdjur i linje med riksdagens olika beslut om rovdjursförvaltningen. Jag har inte för avsikt att göra förändringar i nuvarande ordning, men som ansvarigt statsråd följer jag självklart utvecklingen.

Stockholm den 7 september 2021

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.