romer

Skriftlig fråga 1998/99:835 av Ångström, Yvonne (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-08-06
Besvarad
1999-08-23
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:835 av Yvonne Ångström (fp) till utrikesministern om romer

den 6 augusti

 

Enligt uppgifter i medierna är situationen mycket kritisk för många romer (zigenare), som misshandlas av kosovoalbaner med önskan att hämnas för tidigare ogärningar. Eftersom många flyktingar nu återvänder från Sverige till Kosovo borde det finnas möjlighet för vårt land att ta emot romer som vill komma till oss.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

 

Är regeringen beredd att göra det möjligt för förföljda romer (zigenare) att komma till svenska flyktingförläggningar?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:835 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:835 om romer
    Utrikesminister Anna Lindh

den 23 augusti

 

Yvonne Ångström har frågat mig om regeringen är beredd att göra det möjligt för förföljda romer att komma till svenska flyktingförläggningar (från Kosovo, såsom jag uppfattar det), bl.a. mot bakgrund av att många flyktingar nu återvänder från Sverige till Kosovo.

I samband med flyktingkatastrofen i Kosovo medverkade Sverige liksom andra länder i den organiserade överföringen av Kosovoflyktingar från främst Makedonien. Bördan för mottagandet av flyktingar blev för grannländerna mycket stor. Genom den organiserade överföringen kunde Makedonien fortsätta hålla sina gränser öppna för flyende människor i omedelbart behov av skydd. Den principiella svenska inställningen var, och är, dock att ett mottagande i regionen är ett förstahandsalternativ i en flyktingsituation som den i Kosovo. Denna uppfattning har också uttryckts av bl.a. andra EU-stater vid olika tillfällen, t.ex. vid ett möte med EU:s utrikesministrar den 8 april i år. I slutsatserna som Sverige och andra EU-stater enades om vid det mötet, sägs att ett mottagande i regionen är ett förstahandsalternativ. I vissa situationer bör man dock av humanitära skäl och för att undvika att destabilisera situationen i värdländerna i närregionen, erbjuda skydd utanför regionen.

Rapporterna om förföljelse av romer i Kosovo är mycket allvarliga. Samtidigt måste vi beakta risken för att vi underlättar en etnisk uppdelning i regionen genom specialregler för vissa etniska grupper vad gäller överföring till Sverige.

Vad gäller de som själva reser till Sverige så tas alla skyddssökande som kommer hit emot här och får sin ansökan om asyl och skydd prövad av svenska myndigheter. Ingen åtskillnad görs mellan olika grupper som kommer till Sverige, utan alla får sin individuella ansökan om skydd prövad.

Det är nu grundläggande och helt avgörande att man i Kosovo stöder och främjar fredsprocessen på alla sätt. En försoningsprocess måste äga rum i Kosovo, detta för att komma till rätta bl.a. med just de problem som Yvonne Ångström åsyftar. Sverige stöder, både bilateralt och inom EU, liksom genom andra internationella aktörer, på ett flertal sätt freds- och försoningsprocessen. FN:s flyktingkommissarie, till vilken Sverige är bland de största givarna, bistår också med flyktingmottagande i de länder och områden i regionen som flyktingar från Kosovo måst söka sig till, men ger också stöd för deras återvändande tillbaka till sina hem i Kosovo.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.